„Jako bych byl v kleci s tygry,“ ohlíží se Beckmann za debutem v Jakartě

„Jako bych byl v kleci s tygry,“ ohlíží se Beckmann za debutem v Jakartě
Fotografie: Porsche
  • David Beckman prožil debut ve Formuli E v barvách týmu Avalanche Andretti
  • I když se mu v Jakartě příliš nedařilo, posbíral cenné zkušenosti
  • V rozhovoru popsal své pocity z dvojitého závodu

Už několik let podle svých slov David Beckmann toužil proklouznout do Formule E. Dočkal se až letos v Indonésii, kde v týmu Andretti Avalanche zaskakoval za nepřítomného André Lotterera. Jezdec normálně oblékající kombinézu Porsche mohl usednout do konkurenčního auta jen proto, že americká stáj ze Stuttgartu odebírá elektromotory. Na seznamu tudíž, i s ohledem na národnost, byl nejvýše postaveným náhradníkem. Jak ale vypadal debut v jeho očích?

„Bylo to neuvěřitelné. Začal trénink a první auta začala míjet mou garáž. Tento pohled jsem znal jen z technické místnosti, ale nyní jsem toho byl součástí,“ rozpovídal se Beckmann v rozhovoru podcastové série ePod. „Mým jediným přáním bylo odjezdit ta kola, něco se naučit a posléze to i aplikovat. Proto jsem byl v první chvíli dost naštvaný, když jsem boural s Lucasem (nehoda s di Grassim v nedělním závodě). To byla poslední věc, kterou jsem si přál. Koneckonců je to ale součást závodění. Také se mi hned po tom incidentu omlouval.“


Beckmann si při své premiéře ve Formuli E připsal hned dvojí start. Nicméně zatímco v obou dnech jeho kolega Jake Dennis bojoval o vítězství, on se trápil. Sbíral zkušenosti, byl opatrný. V obou ePrix se nevyhnul počáteční skrumáži ihned po startu. Vůbec první kola v kariéře tedy byla velmi chaotická.

„Ostatní piloti mě varovali, že to může vypadat, jako bych byl v kleci s tygry. Při předjíždění musíte hodně riskovat. Bez kontaktu se prakticky dopředu neposunete. Takže to ani nemůže být nuda. Hodně mi to připomnělo mé začátky v motokárách, kde byla první kola také hodně hektická. Prostě jen musíte dopředu. Stůj co stůj, jinak už je pozdě. Potom už se soustředíte na šetření pneumatik a tady ve Formuli E i energie,“ shrnuje dále své zážitky.

Jak také prozradil, problém mu nečinily ani vysoké teploty v kombinaci s vlhkostí. „Mám dost kardio tréninků, takže jsem byl připravený. Můj bývalý kouč byl triatlonista a občas si během tréninků strkal kolo do sauny. Na mě už to bylo moc. Nicméně na takové podmínky se musíte připravovat dlouhodobě. Přiznávám však, že vlhkost byla extrémní. Jako Němec jsem vždycky rád za klimatizovaný hotel,“ dodává s úsměvem Beckmann.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze