Jak si vedla Škoda Kamiq v testu Euro NCAP?

Jak si vedla Škoda Kamiq v testu Euro NCAP?
  • Škoda Kamiq si v testech Euro NCAP vedla velmi dobře
  • Kamiq získal za ochranu dospělých cestujících 96 procent
  • Maximální hodnocení si Kamiq odnesl za ochranu cyklistů

Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě, ať už děláme cokoli. Automobilů na silnici rok od roku přibývá a dopravní nehoda může potkat opravdu každého. I proto automobilky testují své automobily v nezávislých testech, aby se ukázalo, jak na tom po bezpečnostní stránce auto je.

Takovým testem prošla i Škoda Kamiq, kterou jsme si nedávno vyzkoušeli v okolí Basileje. Škoda Kamiq získala v testu nezávislé organizace European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) maximální možné hodnocení v podobě pěti hvězd. Tím patří první městské SUV mezi nejbezpečnější vozy ve své třídě. Velmi dobře dopadl Kamiq zejména v oblasti ochrany dospělých cestujících a cyklistů.

Christian Strube, člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast technického vývoje, říká: „Aktivní a pasivní bezpečnost našich vozů má pro nás nejvyšší prioritu. To, že i náš nejnovější model Kamiq získal maximální možné hodnocení v podobě pěti hvězd v nárazovém testu Euro NCAP dokazuje naše vysoké nároky na bezpečnosti našich vozů a je dalším dokladem našeho úspěšného vývoje v této oblasti.“

Škoda Kamiq úspěšně absolvovala rozsáhlé nárazové a bezpečnostní testy NCAP a získala za to maximální možné ocenění v podobě pěti hvězd. Nejmladší přírůstek modelové palety značky Škoda zkušební komisaře mile překvapil zejména v oblasti bezpečnosti dospělých cestujících a ochrany cyklistů. Za ochranu dospělých osob v interiéru získalo městské SUV 96 procent celkem dosažitelných bodů a s touto hodnotou se řadí do úplné špičky v historii Euro NCAP. V hodnocení ochrany cyklistů získal model Kamiq plný počet bodů zejména díky tomu, že standardně nabízí Front Assist včetně funkce Nouzového brzdění a prediktivní ochranu chodců a cyklistů.

Svou posádku chrání Kamiq při nehodě pomocí devíti airbagů, mezi něž patří i kolenní airbag řidiče a boční airbagy vzadu. Součástí bezpečnostní výbavy je navíc i multikolizní brzda, proaktivní ochrana posádky a úchyty ISOFIX s horními úchyty Top-Tether na zadních sedadlech a na sedadle spolujezdce. Optimálně jsou tak kdykoli chráněni i nejmladší spolujezdci. Součástí standardní výbavy modelu Škoda Kamiq je také asistent hlídaní jízdního pruhu (Lane Assist). Na přání je k dispozici systém asistent změny jízdního pruhu (Side Assist), upozorňující na vozidla až do vzdálenosti 70 metrů, blížící se zezadu nebo nacházející se v mrtvém úhlu. Díky tomu získal Kamiq v této oblasti 3,5 z maximálně možných čtyř bodů.

European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) je konsorcium ministerstev dopravy, automobilových klubů, svazů pojišťoven a výzkumných ústavů z osmi evropských zemí. Založeno bylo v roce 1997 a sídlo má v belgické Lovani. Provádí bezpečnostní zkoušky aktuálních modelů automobilů a hodnotí jejich aktivní a pasivní bezpečnost.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze