Jak funguje a co všechno umí ChatGPT v automobilech prémiové značky DS?

Včetně videa
1
Jak funguje a co všechno umí ChatGPT v automobilech prémiové značky DS?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fDrive.cz
  • Na kolik vyjde zájemce AI nadstavba a s čím vším pomůže?
  • Kterou verzi ChatGPT automobilka DS využívá?

V poslední době takřka ve všech oblastech našich životů skloňovaná AI může podle některých zásadně ovlivnit budoucnost lidstva, ať už pozitivně, či negativně. V tuto chvíli, kdy stále objevujeme obrovský potenciál umělé inteligence a každou chvíli jsme svědky představení nových, ještě lepších AI modelů, se řadí k jedněm z nejpopulárnějších AI nástrojů ChatGPT. Ten jsme podrobněji srovnávali s dalšími AI pomocníky na mobilenet.cz a před pár dny byla spuštěna možnost ChatGPT používat také bez uživatelského účtu.

A protože jde značka DS Automobiles spadající pod skupinu Stellantis vymoženostem spojeným s AI naproti, rozhodla se, že jako první na světě integruje do svých automobilů umělou inteligenci ChatGPT, což oznámila již v říjnu loňského roku. Jak přesně funguje, co všechno dokáže a u kterých vozidel ji najdete?.

U kterých vozidel DS bude umělá inteligence k dispozici?

Pokud jste příznivci značky DS, případně již vůz tohoto výrobce vlastníte, jistě vás bude zajímat, u kterých vozidel bude umělá inteligence ChatGPT dostupná. Zmíněnou AI Stellantis nejprve nabízel v zemích skupiny G10, později se rozšířila do dalších zemí, včetně ČR, kde bylo první velkou výzvou naučit infotainment vozidel, tzv. DS Iris, český jazyk. To se podařilo již v loňském roce a implementaci nadstavbového prvku v podobě ChatGPT tak nic nebrání. Výrobce pak slibuje, že ChatGPT bude dostupný u vozidel dodaných od 1. března 2024.

Je ChatGPT u vozů DS zdarma?

Pozitivní zprávou je, že přestože je nasazení nadstavby ChatGPT limitováno termínem dodání vozu, její využívání je v současnosti bezplatné. Podmínkou je aktivace online navigačních služeb, které jsou však na tři roky zdarma, tedy minimálně na tuto dobu bude i asistent ChatGPT rovněž bezplatný. Po aktivaci online navigačních služeb je pouze nutné skrze webové rozhraní výrobce (nikoliv mobilní aplikaci) tuto nadstavbu aktivovat.

DS Automobiles infotainment

Do budoucna se počítá s uvedením balíčku základních služeb konektivity, tzv. Connect One souvisejících například s upozorněním na blížící se údržbu, kdy tento balíček služeb bude bezplatný. Druhý balíček, tzv. Connect Plus, bude obsahovat online navigaci, upozornění na radary, ale také ChatGPT. I po zavedení těchto balíčků však bude Connect Plus na tři roky zdarma.

Jakou verzi ChatGPT vozidla DS využívají?

Ačkoliv nabízí OpenAI, tedy společnost stojící za chatbotem ChatGPT, již ChatGPT ve verzi 4.0, ve vozech DS běží ChatGPT 3.5. Verze 4.0 přináší možnost využití generativní AI u obrázků a videí, což v rámci infotainmentu vozidla není potřeba, tudíž je rozhodnutí nasadit ChatGPT 3.5 vcelku logické. Tato verze umělé inteligence se učila na datech pocházejících z období do ledna 2022. Do budoucna DS přislíbili nasazení dalších (smysluplně) vylepšených verzí ChatGPT.

Odesílá AI u vozidel DS data cizím společnostem?

Velmi důležitou oblastí využívání ChatGPT ve vozech DS je pochopitelně i bezpečnost, resp. důraz na soukromí. DS v tomto ohledu slibuje, že ChatGPT zaznamenaná data neshromažďuje ani je nikam neodesílá. ChatGPT v automobilech DS je nicméně schopná se učit na základě interakce s uživatelem, vše však zůstává v daném automobilu.

Co všechno ChatGPT ve vozech DS dokáže?

Spuštění ChatGPT v podporovaných vozidlech lze provést skrze tlačítko na volantu, hlasovým pokynem „Ok Iris“, případně přímo z (displeje) infotainmentu vozu. Podobně jako třeba u ChatGPT na desktopu či smartphonu pak platí, že tato verze ChatGPT může s uživatelem diskutovat o všem možném, je možné jí pokládat různé dotazy, vzdělávat se v různých oblastech apod. Ovšem stejně tak platí, že umělá inteligence není vždy neomylná a je schopná uživateli tvrdit i nepravdy nebo si trochu vymýšlet.

DS Automobiles

Zajímavé rovněž je, že ChatGPT je schopná komunikovat ženským i mužským hlasem, může se však také stát, že mluví např. ženským hlasem, avšak v mužském rodě. Uživatel ji tak v takovém případě naštěstí může požádat, aby své vyjadřování pozměnila. Stejně tak platí, že cizí termíny vyslovuje foneticky a stejným způsobem jim rovněž rozumí. Pokud tak sdělíte pokyn na vyhledání informace o filmu Titanic (s anglickou výslovností), bude ChatGPT bezradná.

Z hlediska bezpečnosti je nutné zmínit, že ChatGPT nemá přístup ke klíčovým „core“ funkcím vozu. Hlasovým příkazem ChatGPT tak nelze například změnit jízdní režim, a protože umělá inteligence neví, že se nachází ve voze DS, a už vůbec ne v jakém konkrétním modelu, nemůže vám ani sdělit například konkrétní postup pro servisní úkon u vašeho vozidla. Všeobecnou odpověď, třeba na otázku, co si počít, když svítí kontrolka motoru, však dostanete.

Pro elektromobily značky DS má pak během několika měsíců dorazit rovněž podpora navrhování trasy s ohledem na rozmístění nabíjecích stanic, která jim zpříjemní cestování zejména na delších trasách.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Nevím, zda používáte chatGPT, ale verze 3.5 je hloupá verze, která si vymýšlí a její odpovědi jsou dětinské. Verze 4.0 je úplně jinde, odpovědi přesné a sofistikované. Vůbec nejde o obrázky a apod.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze