Volkswageny budou chytřejší. Nabídnou umělou inteligenci v hlasovém ovládání

CES 2024
2
Volkswageny budou chytřejší. Nabídnou umělou inteligenci v hlasovém ovládání
Fotografie: Volkswagen
  • Volkswagen tradičně demokratizuje špičkové technologie a činí je dostupnějšími
  • V duchu tohoto hesla oznámil na veletrhu CES 2024 novinky stran palubní infozábavy

Zástupci Volkswagenu oficiálně oznámili, že integrují inteligentní službu ChatGPT od Microsoftu do svých palubních systémů jako komunikační a ovládací rozhraní. Nejde přitom o žádný mlhavý příslib do budoucna, ale o oznámení procesu, který už běží. Přechod na novou verzi hlasového asistentu IDA s integrovanou umělou inteligencí se totiž bude týkat právě uváděné, nové verze infozábavního systému v modelech ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, Tiguan, Passat a Golf. Od druhého čtvrtletí 2024 i do dalších. Zpočátku bude využíván hlavně k hlasovému ovládání vozidla v obvyklém rozsahu, časem by ale měl možnosti verbální komunikace s řidičem podstatně rozšířit. Umožnilo to OEM řešení Chat Pro od partnerské firmy Cerence.

Touto cestou bude možné nejen jako dosud zadávat cíle navigace, ovládat telefon, rádio či klimatizaci, ale také dozvědět se mnohem více o tematických okruzích, jejichž množina prakticky není omezena. Ať už to bude lepší poznání vlastního auta, turistických zajímavostí či jakýchkoliv jiných informací zvenčí, nebo jako pracovní nástroj. Automobilka garantuje, že ChatGPT nebude mít přístup k žádným citlivým informacím a všechny položené otázky okamžitě smaže. Volkswagen není první; ChatGPT už integroval Mercedes-Benz do svého EQE SUV, ovšem ne v takovém rozsahu. K plnění dílčích úkolů už používají umělou inteligenci ve svých modelech i automobilky Toyota či Ford.

Diskuze ke článku
elektromobilista novy
Zajímalo by mě, jaký posun udělali v Cariadu při zavádění AI, když nedokážou ani zavést předehřev baterie do vozidel <2 roky starých a defacto vylepšit systém tak, aby fungoval na přijatelné úrovni - nepadá a nezamrzá, fungují asistenční systémy ....

Kde udělali soudruzi z NDR chybu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze