BMW se rovněž svěřuje do rukou umělé inteligence

CES 2024
BMW se rovněž svěřuje do rukou umělé inteligence
Fotografie: BMW
  • BMW na veletrhu CES 2024 poodhalilo plány pro blízkou i vzdálenější budoucnost
  • Tématem dne je umělá inteligence a rozšířená realita
  • Vývojáři se zaměřili i na palubní zábavu

O tom, že je veletrh spotřební elektroniky CES mezi automobilkami stále důležitější, svědčí i stánek BMW, kde se nejen představují zásadní novinky v infozábavě u této značky, ale probíhají i praktické zkoušky některých novinek přímo zájemci. Ti si tak mohou na parkovišti před výstavním areálem vyzkoušet nejen nové dálkové řízení vozu BMW iX, ale i brýle s rozšířenou realitou na místě spolujezdce. K dispozici na stánku je rovněž nový digitální asistent BMW Intelligent Personal Assistant založený na velkém jazykovém modelu Alexa. Výrobce slibuje konverzaci s rychlými odpověďmi a vysvětleními ohledně jednotlivých vlastností auta.

Rozšířená realita Xreal vkládá skrz brýle do okolního světa navigační, výstražné, zábavní či informační prvky

U modrobílých najdou návštěvníci také nový Operační systém 9, který do prvních aut dostává právě nyní. Kromě dalších novinek nabídne i rozšířený výběr aplikací třetích stran a také plnohodnotné herní zážitky pro posádku. K tomu patří i nová možnost připojit skrz Bluetooth jakékoliv standardní ovládací herní zařízení a posunout zážitek na vyšší úroveň. Už nyní je možné využít ovládací rozhraní AirConsole, kde poslouží připojený mobil, ovšem nově si klidně připojíte joystick či jiný ovladač a hrát můžete i ve dvou proti sobě na rozdělené obrazovce. K mání bude i výbava BMW Digital Premium, skrz níž bude možné aplikace stahovat včetně pokrytých poplatků za data. Součástí budou i rozšířené navigační a individualizační možnosti.

Jednou z vlastností vyvíjeného samočinného parkování 4. úrovně bude i možnost ovládat vůz dálkově v rámci tzv. valet režimu

Další novinkou nejen pro Operační systém 9, ale i starší verzi 8.5, je aplikace Video umožňující díky operačnímu systému TiVo a na něm běžící službě DTS Stage sledovat širokou nabídku streamovacích televizních služeb. K mání je zatím v USA, Velké Británii, Jižní Koreji, Francii, Itálii, Německu a Španělsku a brzy začne být nabízena také v Japonsku. Další země by měly následovat. Přistupovat lze na mezinárodní i národní streamovací portály, jejichž nabídka se bude rozšiřovat. Služba se objeví nejdříve v novém BMW 5, další velké modely budou rychle následovat.

S aplikací Video lze centrální informační displej využít i jako obrazovku pro hraní her s připojením externích ovladačů

BMW se věnuje vývoji rozšířené (AR) a smíšené (MR) reality již od roku 2008 a za tu dobu si nechala patentově ochránit téměř 70 vynálezů. Nejnovějším plodem jsou brýle, které by se měly brzy dostat na trh. Ty vkládají do zobrazené reality další prvky, například navigační pokyny, nejrůznější upozornění, informace o nabíjecích stanicích, podporu při parkování či obecnou infozábavu. Prubířským kamenem bylo svázání zobrazovaných údajů s okolím tak, aby se jejich vzájemná poloha neměnila ani při otáčení hlavou, prudké akceleraci či přejíždění nerovné silnice. To se podařilo a tato technologie bude brzy nabízena nejen pro spolujezdce, ale také řidiče s výhodou mnohem nižší ceny proti integrovaným systémům a možnosti univerzálního použití.

Na generativní umělou inteligenci došlo při vývoji nového hlasového asistentu s integrovaným LLM Alexa. Ten sice není zatím dokončen, ovšem na CES si jeho prototyp už povídá se zájemci a ukazuje jim, jak ovládat či poznávat vozidlo mnohem přirozeněji než dosud. Díky zázemí velkého jazykového modelu Alexa od Amazonu by měla výsledná konverzace probíhat s podobnou dynamikou a tonalitou jako při běžném lidském rozhovoru. A konečně společný projekt s koncernem Valeo týkající se automatizovaného parkování 4. úrovně, v němž si vozidlo samočinně najde parkovací místo a zajede do něj, aby se později opět vrátilo na výchozí bod. Jeho součástí bude i dálkové ovládání s plnou kontrolou skrz kamery. I tato novota se ve vozech BMW objeví už v dohledné době.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze