Umělá inteligence ChatGPT ve vozech Peugeot bude brzy dostupná už i v ČR

Umělá inteligence ChatGPT ve vozech Peugeot bude brzy dostupná už i v ČR
Fotografie: Peugeot
  • V ČR by měla být technologie dostupná do konce července
  • Pro aktivaci funkce není potřeba návštěva prodejce

Stellantis v tiskové zprávě informoval o tom, že umělá inteligence ChatGPT, kterou začal ve svých vozech testovat v únoru, se brzy rozšíří do dalších regionů, mezi nimiž by neměla chybět ani Česká republika. Stát by se tak mělo do konce července.

Peugeot se přitom v únoru stal jedním z vůbec prvních výrobců automobilů, jež poskytli zákazníkům umělou inteligenci ChatGPT. Tento chatbot je začleněný do systému i-Cockpit a aktivuje se prostřednictvím hlasového asistenta „OK Peugeot“, jak se můžete dočíst v našem dřívějším článku.

Co je ChatGPT? A co umí?

ChatGPT vyvinula firma OpenAI. Jedná se o technologii, která dokázala pojmout obrovské množství dat z různých oblastí, aby mohla uživatelům poskytovat sofistikované a přesné odpovědi. Interakce s chatbotem ChatGPT je velmi jednoduchá a přirozená. Stačí formulovat požadavek, načež se ChatGPT sám spustí. ChatGPT přitom dokáže odpovídat na širokou škálu otázek a umí se i zapojit do konverzace. Pokud například přijedete do města, můžete systém požádat, aby vám řekl, které památky navštívit, aby vám povyprávěl o historii těchto míst či vás k některé z nich navedl pomocí navigačního systému vozu. Dokáže také zabavit cestující během dlouhé cesty, když dokáže vymýšlet i různé kvízy a jiné zábavné aktivity. Umí toho ale ještě mnohem více.

Do jakých vozů Peugeot se ChatGPT dostane?

Peugeot zavádí ChatGPT do systému i-Cockpit u modelů vybavených balíčkem Connect Plus Pack, jenž je zahrnut v ceně vozidla po dobu prvních šesti měsíců od pořízení, poté je k dispozici prostřednictvím předplatného za 12 eur (300 Kč) měsíčně, případně 120 eur (3 000 Kč) za rok. Zákazníci, kteří si koupili své před představením balíčku Connect Plus, mohou integrovat ChatGPT jako samostatnou funkci za 1,5 eura měsíčně (37,5 Kč), případně 15 eur za rok (375 Kč). Technologie se objeví u nejnovější řady modelů značky s hlasovým ovládáním, a to včetně celé řady osobních dodávek a lehkých užitkových vozů. Aktivovat ChatGPT bude možné prostřednictvím Peugeot Service Store. Pro aktivaci funkce tak není potřeba návštěva prodejce.

Umělá inteligence ChatGPT bude nasazena na 17 trzích ve 12 různých jazycích. Od včerejška je k dispozici na hlavních evropských trzích značky, což znamená Německo, Rakousko, Španělsko, Francii, Itálii, Portugalsko a Velkou Británii. Do konce července se pak objeví v Dánsku, Irsku, Norsku, Švédsku, Švýcarsku, Belgii, Lucembursku, Nizozemsku, Polsku a také v České republice.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze