Jaguar učí svá auta jezdit šetrně. Chce předejít zvracení posádky

Jaguar učí svá auta jezdit šetrně. Chce předejít zvracení posádky
Fotografie: Jaguar Land Rover
  • Kinetóza je problémem až u 70 % lidí
  • Autonomní vozy od Jaguru dostanou speciální software
  • Zatím nevíme, který model bude první

Na první pohled vtipná úvaha má vážné opodstatnění. U autonomní jízdy totiž hrozí riziko kinetózy, což je vlastně nepříjemný stav, který vyvolává žaludeční nevolnost a zvracení. A právě tomu chce zabránit Jaguar, který o všem informuje v tiskové zprávě. Připravuje software, který bude korigovat řízení autonomních vozů, což ještě více vylepší jízdní komfort. Navíc zkombinuje více než 30 000 reálných a virtuálně simulovaných testovacích kilometrů pro výpočet hodnotících parametrů jízdy.

Chybět nebude strojové učení, takže postupně se bude jízdní styl zlepšovat na základě dat získaných z každého ujetého kilometru. A kdy se s kinetózou můžete setkat? Stačí, abyste jeli v autonomním vozidle a během jízdy si například četli. Následné zpomalování a zrychlování může oklamat vaše střední ucho a nevolnost je na světě. Nový systém však bude na vše dohlížet a chování vozu uzpůsobí tak, aby k této situaci nedošlo.

Novému systému by pak měly významně pomoci také adaptivní tlumiče. Jejich speciální nastavení podpoří funkci softwaru. Každopádně zatím není jasné, který vůz jej dostane jako první. Na tuto otázku dostaneme odpověď nejspíše až za pár let, kdy se autonomní vozidla dostanou do běžného prodeje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze