V červenci bylo v Británii každé desáté nově prodané auto do zásuvky

V červenci bylo v Británii každé desáté nově prodané auto do zásuvky
Fotografie: mg.co.uk
  • Červencové prodeje aut s elektromotorem v Británii meziročně stouply o 6,5 procenta
  • Podíl mezi čistě elektrickými a hybridními vozy je takřka vyrovnaný
  • Do konce roku má kumulativní podíl aut do zásuvky dosáhnout rovných 10 procent

Meziroční červencový tržní podíl elektromobilů na trhu ve Velké Británii zaznamenal nárůst o 6,5 procenta na rovných 9 procent. Celkové statistiky za uplynulý rok tak odhalily, že auta do zásuvky jsou u Britů čím dál populárnější. Takřka vyrovnaný je pak podíl mezi plně elektrickými auty a plug-in hybridy. Doposud tento rok byl oblíbenější variantou vůz s čistě elektrickým pohonem. V posledních měsících ale prodeje hybridních aut postupují dynamičtěji.

Kumulativní podíl osobních elektrických aut nyní činí 8 procent, což je výrazně více než 2,2 procenta, kterých bylo dosaženo v roce 2019. Kumulativní podíl v měsíci červnu činil 7,7 procent a podle expertů v nadcházejícím období toto číslo znovu poroste. Uvedl to magazín Cleantechnica.

Asociace SMMT sice nezveřejnila podrobné údaje týkající se prodejů jednotlivých modelů, ale s velkou pravděpodobností lze očekávat dominantní postavení Tesly Model 3. To i přesto, že se v červenci nedostala mezi 10 nejprodávanějších aut na tamním trhu vůbec, jako se jí to povedlo čtyři předešlé měsíce po sobě. Mezi oblíbené elektromobily v Británii dále patří Nissan Leaf, Renault Zoe, Hyundai Kona nebo Kia e–Niro.

Daří se rovněž domácí značce MG Motor, zejména díky prodejům modelu ZS. MG si také odnesla ocenění za nejlepší britskou značku roku od Autotraderu. Koncem letošního roku půjde na trh nový elektrický model MG5. Nabídne slušný dojezd přibližně 350 km, 7letou záruku a vyjde po pobídkách v přepočtu na cca 730 tisíc korun.

Ve Spojeném království i přes koronavirovou krizi nebyl spuštěn žádný nový pobídkový systém, ale od začátku dubna v zemi funguje zvýhodněné danění elektromobilů. Cílem Britů je dostat se na 10 procent kumulativního podílu do konce roku 2020.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze