Inteligentní pohon Direct4 zlepšuje jízdní vlastnosti u Lexusu RZ

1
Inteligentní pohon Direct4 zlepšuje jízdní vlastnosti u Lexusu RZ
Fotografie: Lexus
  • Přední náprava vozu Lexus RZ je plně odpojitelná
  • V různých jízdních situacích se mění poměr přenosu výkonu na obě nápravy

Nový Lexus RZ je první auto značky postavené od základu jako elektromobil. Vůz má 313 koní přenášených na všechna čtyři kola pomocí inteligentního pohonu Direct4. Jeho úkolem je automaticky nastavovat a rozdělovat točivý moment mezi přední a zadní nápravu e-Axle, a to během několika milisekund. Direct4 rovněž automaticky rozděluje brzdnou sílu mezi všechna čtyři kola podle analýzy údajů o tlaku na vozovku a pomáhá s efektivním řízením spotřeby energie. Použití systému Direct4 také přispělo k redukci naklánění kabiny.

Díky inteligentnímu systému pohonu 4×4 se karoserie vozu při akceleraci nadměrně nezvedá a při brzdění se nepotápí. Cestující jsou tak vystaveni menšímu přetížení, což zvyšuje jejich pohodlí při jízdě, zejména pokud jde o pasažéry ve druhé řadě, a zlepšuje se i jízdní komfort. Výhody pohonu Direct4 se projeví i při jízdě. Systém zlepšuje přilnavost kol při prudké akceleraci a při jízdě na kluzkém povrchu, RZ zůstává velmi stabilní v zatáčkách a při brzdění dodává pocit jistoty.

Nejlepší rozložení pohonu mezi přední a zadní nápravu

Při jízdě zajišťuje systém Direct4 nejlepší rozložení pohonu mezi přední a zadní nápravu, obě nápravy e-Axle kontroluje nezávisle na sobě. Senzory rychlosti kol, přetížení a úhlu natočení volantu přenášejí data do řídicí jednotky vozu. Direct4 reaguje okamžitě a poskytuje nejlepší možnou přilnavost v daném okamžiku. Vyvážení mezi přední a zadní nápravou může být až 0 až 100 procent nebo 100 procent až 0 a lze je upravit podle situace během několika milisekund, což je rychlejší než u jakéhokoli mechanického systému.

Při rozjezdu jde standardně 60 procent točivého momentu na přední kola a 40 procent na kola zadní. Při rychlé akceleraci je však poměr rozdělení točivého momentu až 20:80, aby se zvýšila přilnavost a zajistila větší stabilita. Při jízdě vpřed jde 70 procent točivého momentu na přední nápravu a pro zlepšení stability a efektivity jízdy se poměr může změnit až na 40:60. V zatáčkách je standardní poměr až 75:25, ovšem v závislosti na tvaru zatáčky a rychlosti může jít až 80 procent točivého momentu na zadní nápravu, což zlepšuje přilnavost a usnadňuje akceleraci při výjezdu ze zatáčky.

V režimu Range je veškerý točivý moment standardně přenášen na zadní nápravu, aby se maximalizoval dojezd vozu, ale v určitých situacích může být rozdělení točivého momentu 50:50.

Technické parametry Lexus RZ 450e

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 805 × 1 895 × 1 635 mm, 2 095 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon230 kW, 313 koní, točivý moment: 435 Nm
Baterie? (71,4 kWh využitelná kapacita)
Nabíjeníkonektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,8 kWh / 100 km, dojezd: 440 km
Cena od1 715 000 Kč