I toto auto je elektromobil. Potkat ho můžete na českých silnicích

I toto auto je elektromobil. Potkat ho můžete na českých silnicích
Fotografie: Matěj Štěpánek
  • Výroba elektrického Peugeotu Partner probíhala v letech 1994 až 2005
  • Motor má výkon 28 kW a papírový dojezd je 120 kilometrů

Peugeot Partner či Citroen Berlingo. Nejspíše oba vozy dobře znáte a jistě jste minimálně jeden z nich i potkali na silnici. Koupit si je můžete i nyní, ale věděli jste, že právě tento užitkový vůz od koncernu PSA existoval také s elektrickým pohonem?

Výroba probíhala v letech 1994 až 2005, celkem bylo vyrobeno cca 1 800 kusů převážně určených pro francouzskou poštu. Auto, na jehož fotky se můžete v článku podívat, bylo vyrobeno v roce 2001 a momentálně má najeto 130 080 kilometrů. Motor má 28 kW, jeden převod a zpátečka je řešena změnou polarity.

Baterie jsou kapalinou chlazené. Celkem je v útrobách 27 baterií, které jsou uloženy ve čtyřech segmentech. Jeden z nich je v motorovém prostoru, druhý před přední nápravou a poslední dva najdete u zadní nápravy. Nabíjení probíhá přes klasickou zásuvku a doba nabití je 6 až 7 hodin. K dispozici byla také síť nabíjecích stanic o výkonu 24 kW. Nyní už však neexistují. Maximální papírový dojezd je 120 kilometrů a rychlost je omezena na 95 km/h. Chlazení baterie, ale také řídící jednotky, je řešeno oběhem kapaliny. Pokud by vás o tomto elektromobilu zajímalo více, tak se můžete podívat na oficiální instagramový účet.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze