I na Peugeot jednou dojde. Vzejde jeho elektromobil z konceptu e-LEGEND?

I na Peugeot jednou dojde. Vzejde jeho elektromobil z konceptu e-LEGEND?
  • Peugeot ukázal elektrický koncept budoucnosti s výkonem přes 400 koní a dojezdem 500 kilometrů
  • Peugeot chce svůj koncept e-LEGEND vybavit hned dvojicí autonomních systémů

Ani Peugeot neuteče před elektrickými modely. Například Peugeot 508, který jsme si mohli tento týden krátce vyzkoušet, sice momentálně elektrifikovaný pohon nenabízí, však dočkáme se ho na podzim příštího roku. A jistě se s logem Peugeotu dočkáme i elektromobilu, jak napovídá zajímavý koncept Peugeot e-LEGEND.

Koncepční vůz Peugeot e-LEGEND pro nás znamená prohloubení zážitku ze 100% autonomního vozu s elektrickým pohonem a konektivitou. Systém Responsive i-Cockpit byl vylepšen a nabízí cestujícím řízení specificky přizpůsobené pro každý ze čtyř režimů řízení v nabídce,“ nechal se slyšet Aude Brille, strategy manager v Peugeotu.

Francouzská automobilka chce klást velký důraz na autonomní řízení. V této velmi hektické době, kdy se na nás doslova valí spousta informací, notifikací a tak podobně, je poměrně umění odpočívat. Alespoň tak to vidí Peugeot a rád by cestování zpříjemnil. Sloužit k tomu budou dva autonomní systémy.

  • SOFT: upřednostňuje pohodlí cestujících, digitální zobrazování na displejích s obsahem informací omezeným na nezbytné minimum
  • SHARP: přesné a dynamické nastavení vozu, možnost maximálního připojení k digitálním aktivitám (sociální sítě, diář atd.)

V autonomním režimu se konfigurace interiéru koncepčního vozu Peugeot e-LEGEND přizpůsobuje:

  • díky elektronické technologii řízení („by wire“) se volant zatáhne pod zvukový panel a uvolní se prostor pro 49palcový displej,
  • přední sedadla se nakloní,
  • boční loketní opěrky se automaticky roztáhnou a uvolní velký úložný prostor a místo pro indukční nabíjení telefonů,
  • hlavní ovladače zůstávají dostupné přes středovou konzolu zabudovanou v sedadle řidiče

Koncept Peugeot e-LEGEND nabízí ve spolupráci se společností SOUNDHOUND, která je lídrem v oblasti technologií umělé inteligence, osobního asistenta s hlasovým ovládáním, který je přizpůsobený pro samočinné řízení. Řidič může jedinou větou změnit režim řízení vozu, pustit svůj oblíbený seznam skladeb či otevřít nebo zavřít elektricky ovládané dveře vozu. Systém odpovídá digitalizovaným hlasem Gillese Vidala (šéfdesignér značky Peugeot) a obsahuje 17 jazyků.

Peugeot e-LEGEND má na délku 4 650, na šířku 1 930 a na výšku 1 370 milimetrů. Rozvor má hodnotu 2 690 milimetrů. Auto stojí na 19palcových kolech s pneumatikami Michelin. O pohon se stará 100kWh baterie. Elektromotor má výkon 340 kW (455 koní) a 800 Nm točivého momentu. Z klidu na sto zvládne koncept akcelerovat za méně než čtyři sekundy a dojezd má hodnotu 500 kilometrů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze