Horizon Grand Prix zná účastníky světového finále

Horizon Grand Prix zná účastníky světového finále
  • O víkendu se jel v Ostravě již pátý ročník vytrvalostních závodů autíček na vodíkový pohon
  • Účastníci museli urazit co nejvíce kol za šest hodin
  • Na startu bylo hned 27 týmu z celé České republiky

Pátý ročník vytrvalostních závodů autíček na vodíkový pohon zná své vítěze. V červnu budou Českou republiku na světovém finále reprezentovat týmy Motol Speeders a Werk Team 1. Na místě byly také k vidění nejnovější elektromobily a návštěvníci si mohli vyzkoušet alternativní způsoby dopravy.

Ostravské Trojhalí Karolina bylo svědkem dvou dnů dramatických závodů Horizon Grand Prix, kam se sjelo dvacet sedm talentovaných středoškolských týmů z celé země, aby závodily se svými modely aut na vodík. Akce je vyvrcholením vzdělávacího programu, ve kterém se žáci a žákyně učí o změně klimatu i o možnostech obnovitelných zdrojích a sestavují vlastní model auta s vodíkovým palivovým článkem v měřítku 1:10.

Cílem náročného závodu bylo objet na dráze co nejvíce kol během 6 hodin. To se podařilo hlavním vítězům Motol Speeders z pražské Střední průmyslové školy dopravní. „Zlatý hattrick“ zkompletoval také již zkušený Werk Team 1 z SOŠ Třineckých železáren, který se stal vítězem druhého závodního dne. O napínavost obou závodních dní se však postaraly dramatické závěry všech týmů, což dokazuje i fakt, že se vedoucí pozice měnily ještě pár sekund před koncem.

Studentské týmy měly letos nově šanci představit své dovednosti i odborné komisi složené ze zástupců partnerských firem, zástupců Moravskoslezského kraje i města Ostrava. „Zaujal mě zejména vlastní zájem a motivace studentů středních škol rozvíjet se. Jde vidět, že o šikovné inženýry v budoucnu nebude nouze,“ pochvaloval si jeden z porotců Daniel Minařík, energetický manažer města Ostravy. Zapravdu mu dává i jeden z účastnících se mladých inženýrů Pavel Hrstka: „Mojí motivací je získat dobrou práci. Díky této soutěži jsem se naučil princip palivového článku a spolupracovat s ostatními. Jsem ve druháku a vím, že po střední chci pokračovat na vysokou a najít si práci, která se těmito technologiemi zabývá.“

Ač mají v této soutěži zatím navrch technické obory, program Horizon Grand Prix je otevřený všem středním školám. „Připojil jsem se, protože do týmu potřebovali fyzika na počítání. Stavbu autíčka jsme si užili. Byť je mým zájmem spíše programování, naučil jsem se lépe pracovat s pájkou, elektronikou i 3D tiskem,“ uvádí k účasti David Klement z Gymnázia Nad Alejí. „Je to neskutečné. Co se tady studenti naučí za hodinu, to by v knížkách hledali týden. Spojení zábavy a vzdělání je to nejlepší, co se může žákům dostat,“ uzavírá Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství.

Společnost Horizon, která program poskytuje po celém světě, děkuje všem zapojeným učitelům a sponzorům, bez kterých by tato forma podpory technické vzdělanosti nebyla možná. Světové finále, na kterém se potkají nejlepší z 200 týmů z celého světa, se uskuteční 8. června v Praze v rámci Veletrhu vědy pořádaném Akademií věd ČR.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze