Finále Horizon Grand Prix bude zahájeno už dnes v PVA EXPO Praha

Finále Horizon Grand Prix bude zahájeno už dnes v PVA EXPO Praha
  • Celosvětové finále proběhne v termínu 6. až 8. června v Letňanech
  • Pro návštěvníky veletrhu jsou připravené různé workshopy
  • Akce se koná mimo jiné pod záštitou Ministerstva životního prostředí

Finále celosvětové středoškolské soutěže Horizon Grand Prix proběhne letos v rámci Veletrhu vědy pořádaném 6. až 8. června Akademií věd ČR v PVA EXPO Praha v Letňanech. Závodů autíček na vodík se po celém světě účastní přes 200 středoškolských týmů. Dvě desítky těch nejlepších z nich se utkají o titul světového šampióna v náročném závodu. Českou republiku reprezentují studenti SPŠD Motol a SOŠ Třineckých železáren. Vstup na akci je volný a návštěvníky čeká zábavný program po celé tři dny veletrhu.

Horizon Grand Prix Ostrava

Šestihodinový závod, jehož cílem je ujet co nejvíce kol na závodní dráze, důkladně prověří, který z dvou desítek nominovaných týmů závodní auto zkonstruoval nejlépe. Časová náročnost závodu demonstruje výhody vodíku. Zatímco se samotnou baterií dokáží auta na dálková ovládání jezdit maximálně 15 minut, s vodíkovým pohonem je to až hodina. Některý tým vsází na optimalizaci baterií a hmotnosti, jiný na řidičské schopnosti či aerodynamiku karoserie. Čeští studenti nebudou na startovní listině rozhodně do počtu, neb vloni skončili na světovém finále v Chemnitzu třetí. Před nimi se umístily pouze týmy USA a Slovenska, které se letos pokusí znova obhájit titul světového šampióna.

O tom, jak náročné je pilotovat závodní autíčko, se mohou přesvědčit sami návštěvníci veletrhu. Kromě různých workshopů zaměřených na výuku alternativních zdrojů energie bude na stánku společnosti Horizon celý čtvrtek možnost vyzkoušet si jízdu s vodíkovým modelem. Hlavní závod odstartuje v závěrečný den veletrhu v sobotu 8. června v 10:30.

Akce se koná pod záštitou radního pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání Víta Šimrala, Ministerstva školství, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva životního prostředí a Ministerstva dopravy ČR.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze