Gigafactory Berlin spustí výrobu nejspíše ještě letos, aktivistům navzdory

Gigafactory Berlin spustí výrobu nejspíše ještě letos, aktivistům navzdory
Fotografie: Tesla Motors
  • Oficiální otevření Gigafactory Berlin má téměř půl roku zpoždění
  • Komplikují se kvůli tomu dodávky nového Modelu Y
  • Na vině jsou německé úřady a protestní skupiny

Telenovela jménem Gigafactory Berlin by mohla v nejbližších dnech skončit. Německý list automobilwoche.de totiž přišel s informací, že konečné razítko od braniborského zemského úřadu pro životní prostředí už je otázkou několik dní. Výroba v Gigafactoru v braniborském Grünheide nedaleko Berlína tak bude moci být oficiálně zahájena a ještě v prosinci se tak skutečně stane. Němečtí novináři rovněž přidali informaci, že v továrně už vzniklo pět ověřovacích Modelů Y, což potvrdilo nedávné spekulace poté, co se podařilo fotografům s pomocí dronu zachytit několik aut, vyjíždějících z bran výrobní haly.

Vypadá to tedy, že Muskův stěžejní evropský projekt, který by měl podstatně ulevit závodům ve Fremontu i Šanghaji a podstatně ulehčit logistice i dodacím lhůtám, se blíží ke zdárnému konci. Původně měla továrna získat všechna potřebná povolení už v červenci, avšak po sérii průtahů, obstrukcí a protestů ze strany německých úřadů i nejrůznějších ekologických skupin (naposledy se jedné z nich podařilo dosáhnout prodloužení lhůty pro připomínkování projektu, a otevření tím o měsíc zdržet) už zástupcům i fanouškům Tesly pomalu docházel optimismus, že se výroba vůbec letos rozběhne.

Pokud je informace správná, vznikne v prosinci jen několik kusů a v lednu 2022 by měla následovat první zhruba tisícovka nových Tesel. Neočekává se, že kvůli pozvolnému náběhu výroby vznikne v prvním pololetí 2022 více než 30 tisíc aut. V rámci tohoto období by měla rovněž naběhnout produkce modernizované verze se strukturálními bateriemi 4680. Ovšem bez bližšího časového určení.

Technické parametry Tesla Model Y Long Range Dual Motor

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 750 × 1 921 × 1 624 mm, 2 003 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon324 kW, 441 koní, točivý moment: 493 Nm
Baterie78,1 kWh (75 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,9 kWh / 100 km, dojezd: 542 km
Cena od1 284 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze