Ford zveřejnil finanční výsledky, těžce ho zasáhly ztráty elektromobilní divize

Ford zveřejnil finanční výsledky, těžce ho zasáhly ztráty elektromobilní divize
Fotografie: Ford
  • Ve druhém čtvrtletí letošního roku vykázala elektromobilní divize Fordu ztrátu asi 26 miliard korun
  • Ford se chce soustředit na menší a ziskovější elektromobily

Americká automobilka založená už v roce 1903 na detroitském předměstí aktuálně zveřejnila finanční výsledky za 2. čtvrtletí letošního roku a málokdo se bude divit, proč brzdí optimismus ohledně elektrifikace. Celkové tržby Fordu sice překonaly očekávání a dosáhly 47,8 miliard dolarů (1,17 bilionu korun), zisk na akcii však nedosáhl předpokládaných hodnot a činil 0,47 dolaru oproti očekávaným 0,67 dolaru.

Jak dodává arenaev.com, je to z velké části způsobeno právě stupňujícími se ztrátami divize elektromobilů. Jednotka Model e, což je elektromobilní divize Fordu, totiž vykázala za čtvrtletí ohromující ztrátu ve výši 1,1 miliardy dolarů (cca 26 miliard korun), čímž se celková ztráta divize elektromobilů za první půlku letošního roku dostala na 2,46 miliardy dolarů (57,5 miliard korun). To vše i přesto, že se Ford mohl za druhé čtvrtlet pochlubit celkem 23 957 prodanými elektromobily v USA, čímž překonal konkurenční GM, a byl druhým nejprodávanějším výrobcem elektromobilů na domácím trhu za Teslou (její finanční výsledky jsou zde).

Ford ztráty přičítá kombinaci několika faktorů, včetně konkurence a menšího objemu výroby. Problémy na trhu s elektromobily přiznal i generální ředitel firmy Jim Farley, jenž zdůraznil potřebu změny strategie. Ford se podle něj bude nově zaměřovat na menší a ziskovější elektromobily, zdůraznil také rostoucí konkurenci ze strany Tesly a nových levných výrobců z Číny. Farley také naznačil potenciální partnerství v oblasti elektromobilů a slíbil, že v blízké budoucnosti poskytne další podrobnosti.

Nedávno představený Ford Capri vypadá skvěle, pomůže Fordu obrátit nepříznivý trend v oblasti elektromobility?

Společnost rovněž předpověděla, že ztráty její elektromobilní divize v roce 2024 dosáhnou 5 až 5,5 miliard dolarů (117 až 129 miliard korun). Jak poznamenává agentura Reuters, akcie na to ve čtvrtek reagovaly poklesem o více než 13 % na téměř šestiměsíční minimum.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze