Firma BYD představila elektrobus s nevídanou kapacitou baterie

Firma BYD představila elektrobus s nevídanou kapacitou baterie
  • Na jedno nabití elektrický autobus ujede až 440 kilometrů
  • Dobití je otázkou dvou až tří hodin

O čínské invazi na poli elektromobility jsme mluvili včera. Na tamním trhu je celá řada automobilek, které u nás nemají vybudované jméno, ale zvládnou vytvořit vskutku zajímavé stroje. Společnost BYD se svými elektromobily patří možná mezi ty nejznámější a nyní se nás rozhodla překvapit ohromným elektrobusem. Ve výrobě pracovních strojů na elektrický pohon však není začátečníkem, nedávno například doručila celou flotilu elektrických dodávek pro nejmenovanou firmu v Kalifornii.

BYD K11

Opět pro americký trh se čínský BYD rozhodl vyrábět přes 18 metrů dlouhý kloubový autobus poháněný pouze elektrickou energií. Autobusy si objednala společnost Antelope Valley Transit Authority, která se zabývá dopravou v okolí Los Angeles v Kalifornii. Plán společnosti je začít využívat ve své flotile do roku 2018 pouze elektrobusy. Autobus nemá problém naráz přepravit až 60 cestujících, a to do vzdálenosti až 440 kilometrů bez nabíjení. Na elektrobus opravdu působivá hodnota je samozřejmě zapříčiněna neméně působivou kapacitou baterií 547 kWh, což je pro srovnání kapacita 18 Nissanů Leaf. Dobití neskutečného množství energie má být díky 252kW rychlonabíječce otázkou dvou až tří hodin. Taková rychlonabíječka by teoreticky všech 18 Leafů nabila za 2 hodiny a ještě by jí zbyl čas na vychladnutí.

Pokud ale zapátráte po elektrických autobusech najdete ještě většího vytrvalce. Říká si Proterra Catalyst E2 a i když je menší (měří zhruba 12,2 metru), disponuje kapacitou baterie 660 kWh. Na jedno nabití tak ujede neskutečných 560 kilometrů. Dnešní elektromobily by se od elektrobusů mohly určitě učit.

Zdroje: cte.tv, electrek.co

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze