Elon Musk si nechce pamatovat své sliby, údajná amnestie je jen další trik

3
Elon Musk si nechce pamatovat své sliby, údajná amnestie je jen další trik
Fotografie: Tesla
  • Elon Musk se kdysi zavázal, že Tesla bude dělat jen správné věci
  • Pokud to nesplní, jsou prý jen banda hlupáků
  • Tanečky kolem FSD ale moc správně nevypadají

Elon Musk onehdy okouzlil svět svým bezbřehým nadšením, buldočím úsilím a otevřeností. Ztělesněný americký sen: kluk z ulice, který zbohatl a rozhodl se za vydělané peníze dát světu nejlepší auto, navíc levné. A tak vznikla Tesla, která po velice nejistých začátcích v současné době tvrdě útočí na pozici největší automobilky na planetě a svému majiteli pomohla stát se nejbohatším člověkem ze všech.

Jenže jak roste byznys, zbývá čím dál méně prostoru na gesta a chlapecké úsměvy, kterými Elon zpočátku okouzloval davy. Když se z milionů stanou miliardy, dokáže to člověka změnit a nutno dodat, že jen málokdy k lepšímu. Musk se svou mimořádně tvrdošíjnou povahou se sice zatím zcela neodtrhl od reality a zbývá v něm kus člověka (viz překvapivé a velmi vítané bezplatné poskytnutí Starlinků napadené Ukrajině), ovšem bojujícího i s jinými imperativy, než jsou ty morální (viz jejich následné vypnutí).

Trocha kontextu je nutná k tomu, abychom viděli jeho další krok ve správnějším světle. Tesla vybudovala svou hvězdnou kariéru na slibu, že zanedlouho bude vozit v plně autonomním režimu lidi z jednoho pobřeží USA na druhé. Lidé se těšili, kupovali systém autonomního řízení FSD jak zběsilí i přesto, že jej automobilka opakovaně zdražovala a aktuálně za něj chce už 200 000 korun, což je téměř pětina ceny nejlevnější nové Tesly. Problém je v tom, že ani po sedmi letech se FSD příliš nepřiblížilo praktické použitelnosti, ačkoliv si výrobce z desetitisíců svých zákazníků udělal bezplatné testovací řidiče.

Hromadné protesty zákazníků, jinak s Teslami vesměs spokojených, se zatím nekonají, ale kritické hlasy sílí a investoři, kteří na základě výše zmíněného slibu do Tesly nalili své miliardy, pozorně naslouchají. A tak Musk učinil gesto, že těm, co si koupili FSD dříve, jej převede do nového vozu zdarma a spustil na toto téma e-mailovou kampaň. Ano, to se zdálo být na první pohled jako správný krok, zcela v duchu staršího slibu, že Tesla se bude snažit dělat jen správné věci. Jenže takhle jednoduché to není; nabídka je časově omezené do konce třetího kvartálu a navíc jednorázová s řadou omezení. Takže jde ve skutečnosti jen o další trik k podpoření poptávky.

Je třeba dodat, že Tesla od těch, kteří jsou s FSD, vykoupí systém zpátky. To rovněž zní jako férový tah. Jenže částka, kterou Tesla vyplácí, je jen zlomkem prodejní ceny. Takže další tak trochu prázdné gesto, většinu svých peněz zpátky prostě nedostanete, i kdyby na vás s trochou nadsázky FSD celou dobu místo svého účelu jen pomyslně vyplazovalo jazyk. Je tedy Tesla v souladu se svým starším prohlášením jen bandou hlupáků? Nebo je prostě byznys za každé situace důležitější než morálka? Pro lid obecný to každopádně moc dobrý příklad není. A věřit Elonovu dětsky upřímnému pohledu je nějak těžší a těžší...