Elon Musk opět lhal. Cybertruck není rychlejší než Porsche

12
Elon Musk opět lhal. Cybertruck není rychlejší než Porsche
Fotografie: Tesla
  • Nedávno obletělo svět video, v němž Cybetruck s podvalníkem, na němž je Porsche, deklasuje ve sprintu jiné Porsche
  • Nyní se ukazuje, že to celé bylo trochu jinak

Že má Elon Musk sklony k barnumštině, už dávno víme. Už snad ani nejde spočítat, kolikrát veřejně sliboval nereálné termíny i téměř bájné vlastnosti svých budoucích výrobků. Ovšem že mu podobný přístup stojí zato i v případě, kdy nebylo těžké mu jeho lži dokázat, a který by byl dostatečně působivý i ve své skutečné podobě, nás překvapilo.

Na Teslu Cybertruck se čekalo příliš dlouho, je dražší, než měla být a navíc se její provozní parametry ani neblíží původním slibům. Aby toho ještě nebylo málo, tak natěšení evropští klienti, od nichž Tesla v klidu vybírala zálohy, mají zřejmě smůlu. Kontroverzí je zkrátka hodně a cokoliv, co by je zastínilo, se hodí. Třeba i nafouknutí beztak zajímavého vítězství do nereálné velikosti. Když Musk jako součást show, provázející oficiální premiéru, uspořádal vtípek, při němž nechal za Cybertruck zapojit přívěs s naloženým Porsche 911, a tato souprava porazila identické Porsche ve sprintu, lidé se zasmáli a bylo o čem mluvit. Jenže tím to neskončilo; z příslušného videa se okamžitě stal virál a tak se jeden hloubavý youtuber rozhodl podívat se mu trochu na zoubek.

Jde o to, že závod ve sprintu, v němž Cybertruck i s naloženým podvalníkem těsně vyhrál, měl být podle Muskových slov na 1/4 míle (400,2 m), jenže záběry jsou ve skutečnosti z poloviční tratě. Na první pohled to vypadá jako malichernost, ale není; elektromobily obecně mnohem lépe startují z místa a dokáží na prvních desítkách metrů ujet i mnohem silnějším spalovacím soupeřům. A přesně tento efekt dopomohl k názoru veřejnosti, že Cybertruck s nákladem je rychlejší než Porsche. Není; výpočty youtubového kanálu Engineering Explained jasně dokazují, že na delší trati by se situace rychle obrátila. Jistě, stačilo nechat závodit Cybertruck samotný, nebo v klidu přiznat, že šlo o trať 1/8 míle. Ne, Musk si vybral třetí cestu a opět, tentokrát zcela zbytečně, lhal. Jak potom poznat, kdy mluví pravdu o svých budoucích plánech?

Diskuze ke článku
den
den
Myslim ze to udelaly zamerne - proc platit za reklamy? Staci udelat takovy trik pak odhaleni a mas dvakrat ohlas z jednoho videa.
Martin Lacina
Martin Lacina
Naposledy upraveno: 18. 1. 07:47
Musk nikdy nelze.
Lhat znamena rikat vedome nepravdu. Musk je ovsem vysinuty sociopat, ktery tem tvrzenim sam veri, takze se nejedna o lez, ale o to, ze se zmylil.
A protoze je vysinuty sociopat nikdo v Tesle si nedovoli mu odporovat a proto pak cela Tesla (krome Muska) jiz vedome cele roky o svych produktech lze.

PS: Kdo vi jestli vubec ti co to dostali za ukol natocit priznali Muskovi, ze to na ctvrt mile nezvladli a tak to museli natocit na kratsi vzdalenost.
Pravdepodobne by to totiz krome Muskovo zachvatu zurivosti odneslo par lidi vyhazovem.

PS2: Oznaceni “vysinuty sociopat” jsem neuzil jako urazku, ale pouze jako diagnozu. Staci si o nem precist knihu od Waltera Isaacsona.
den
den
Naposledy upraveno: 17. 1. 17:28
Netak docela. Engineering Explained jen teoretizuje. Stalo by zato precist clanek na insideevs cely. Proc nejeli s privesem celou 1/4 mile.
Pokud nekdo neukaze ze ten Porsche byl rychlejsi - tak Musk nelhal.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze