Elektromobily, které neznáte: Škoda Shortcut

2
Elektromobily, které neznáte: Škoda Shortcut
  • Šlo o na zakázku upravenou Škodu Favorit pro švýcarského zákazníka
  • Výkon elektromotoru byl 15,5 kW, maximální rychlost 80 km/h a dojezd až 80 kilometrů
  • Z projektu vzešla výroba Škody Eltra 151L, která byla v roce 1993 ukončena

Jak již víte z našeho minulého dílu o elektromobilech, které neznáte, tak již v roce 1970 jsme měli v tehdejším Československu vlastní elektromobil. A rozhodně nebyl poslední.

Dnes se společně podíváme na Škodu Shortcut, která vznikla v roce 1990. Šlo o na zakázku vyrobený kus pro švýcarského majitele. Škoda Shortcut vycházela ze sériového Favoritu, který se postupně přestavoval. Zmizel tedy motor, místo nějž se do útrob nastěhoval elektromotor a baterie. Jak jste si jistě všimli, tak celá karoserie byla zkrácená. Škoda Shortcut nabízela pouze dvě místa pro pasažéry. Například převodovka zůstala stejná, jen pátý rychlostní stupeň byl zablokován. Výkon elektromotoru činil 15,5 kW. Dojezd byl až 80 km/h a stejnou číselnou hodnotu v kilometrech měl i dojezd.

Celé auto se těšilo velké oblibě. V roce 1991 přišel od jiné švýcarské osoby požadavek na dodání tisíce kusů, a to jak v užitkové, tak osobní verzi. Celý „projekt“ se díky Jaromíru Vegrovi, velkému průkopníkovi elektromobility, podařilo realizovat. Upustilo se však od zkracování karosérie. Celý rok probíhalo testování a v roce 1992 se spustila výroba v závodě Škoda Elcar Ejpovice. Vozidla dostala nová jména, konkrétně Škoda Eltra 151L a 151 Pick-Up. A právě Škodě Eltra se budeme věnovat v dalším díle, přičemž se můžete těšit i na video.

Několik elektrických vozů Favorit používala i Česka pošta. Výroba skončila v roce 1993. V tu dobu převzal Škodu Auto Volkswagen. Tehdy se spolupráce se Škodou Plzeň rozpadla a celému projektu tak byl konec.

Zdroje: auto.idnes.cz, griptv.cz, electroauto.cz

Diskuze ke článku
Honza
Auto je v originále naprosto nepoužitelné v rovinatých Čechách,natož v trošku kopcovitějším Švýcarsku,jedno mám a dost jsem se s ním nazlobil,je to jen pro fandy.
Jaromír Vegr
Honzo, píšeš o Eltře, ten to článek měl být o Shortcutu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze