Elektromobil od Applu měl mít nevídaný výpočetní výkon díky speciálnímu čipu

Elektromobil od Applu měl mít nevídaný výpočetní výkon díky speciálnímu čipu
Fotografie: Apple
  • Výpočetní výkon měl odpovídat čtyřem čipsetům M2 Ultra
  • Ty se chlubí 134 miliardami tranzistorů, 24jádrovým CPU a až 76jádrovým GPU

Apple navzdory několika letům intenzivního vývoje, do něhož bezpochyby investoval enormní množství prostředků, nedávno ukončil vývoj elektromobilu. To alespoň tvrdí analytik Mark Gurman z agentury Bloomberg, který využívá informace přímo od svých zdrojů ve společnosti, neboť oficiálně Apple žádný elektromobil nikdy „neslíbil“. Nyní přichází stejný zdroj se zprávou, podle které se s přípravou na první elektromobil od Applu pojil rovněž vývoj nového čipsetu, jenž by byl po stránce výkonu rozhodně ohromujícím kusem hardwaru.

Podle Gurmana se na vývoji elektromobilu, který mohl údajně vzhledem vzdáleně připomínat ID. Buzz, velkou měrou podílel rovněž tým zodpovědný za vývoj čipů Apple Silicon. Ty pohání nejnovější zařízení Mac včetně nedávno představeného MacBooku Air či iPady Pro. Jejich předností je kromě špičkového výkonu také špičková energetická účinnost, z níž plyne dlouhá výdrž na nabití.

Vyvíjený čip měl být mozkem celého vozu a chlubit se výkonem srovnatelným se čtveřicí čipsetů M2 Ultra.

Speciální čip, jehož vývoj byl podle všeho těsně před úspěšným dokončením, když došlo ke zrušení elektromobilního projektu Titan, měl být mozkem celého vozu a chlubit se výkonem srovnatelným se čtveřicí čipsetů M2 Ultra. Právě čipsety M2 Ultra jsou přitom doposud nejvýkonnějšími procesory, které Apple vyrábí. Jeden M2 Ultra čipset se chlubí konkrétně 134 miliardami tranzistorů, 24jádrovým CPU, GPU s až 76 jádry, a dedikovanou 32jádrovou neurální jednotkou důležitou rovněž pro v poslední době velmi často skloňovanou umělou inteligenci. To, že byl vývoj čipu ukončen těsně před koncem, však neznamená, že jej Apple nezužitkuje a v budoucnu se neobjeví stejný či velmi podobný čip někde jinde.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze