Nahradí nový Apple CarPlay klasický infotainment? Ukázka možností vám vytře zrak

Nahradí nový Apple CarPlay klasický infotainment? Ukázka možností vám vytře zrak
Fotografie: Apple
  • Skrze novou generaci Apple CarPlay bude možné obsluhovat různé jízdní asistenty, upravovat nastavení sedadel i měnit jízdní režim
  • Apple je také připraven na obří displeje táhnoucí se přes celou palubní desku
  • Novinkou bude rovněž promítání obrazu ze zadní kamery do Apple CarPlay

V rámci vývojářské konference WWDC 2024, která odstartovala včera a v jejím průběhu jsme byli svědky představení novinek souvisejících s iOS 18, iPadOS 18, watchOS 11, visionOS 2 či macOS Sequoia, jsme se dočkali také ukázky chystané nové generace platformy Apple CarPlay. Jak známo, původní (současná) generace Apple CarPlay je pro mnohé (v případě Androidu se jedná o Android Auto) v podstatě vším, co potřebují k životu, neboť zastoupí hudební přehrávač, navigaci a zároveň upozorní na důležité notifikace.

Série nejnovějších renderů vypovídající o bohatých možnostech nové generace Apple CarPlay je pak indicií toho, že by se mohla stát plnohodnotnou náhradou klasického infotainmentu. Druhá „plnotučná“ verze Apple CarPlay totiž bude umět mnohem více a vypadat lépe. Velkou novinkou bude například možnost skrze Apple CarPlay ovládat klimatizaci vozidla a zároveň mít přístup k informacím o vozu, jako je třeba dojezd, spotřeba apod. Rovněž bude možné přímo v Apple CarPlay obsluhovat různé chytré asistenty, upravovat nastavení sedadel, ať už jde o vyhřívání, klimatizování apod., nebo si měnit dokonce i jízdní režim vozidla. Nová generace Apple CarPlay navíc umožňuje výrobcům vozidel výrazně upravit vzhled, ať už designem prostředí či rozložením. Apple rovněž počítá s velkými obrazovkami přes celou palubní desku a standardním menším displejem (orientovaným vertikálně/horizontálně), kterému může sekundovat například digitální přístrojová kaplička, jak si lze prohlédnout na přiložených snímcích.

Nová generace Apple CarPlay dále umožní výrobcům vozidel povolit upozornění uživatele na stav nabití baterie, dostupnou aktualizaci vozu a další pokročilé možnosti. Stejně tak bude integrován obraz ze zadní (couvací) kamery, což se hodí, neboť by mohlo být v budoucnu (alespoň teoreticky) možné zkontrolovat, co se děje za vozidlem i na dálku z telefonu.

Apple.com uvádí, že se systém dostane do prvních vozů ještě letos, avšak kdy přesně se tak stane, prozatím zůstává s otazníkem. Mezi prvními značkami, které novou generaci Apple CarPlay nabídnou, má být Porsche či Aston Martin.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze