Elektrická dodávka od Nissanu jako zmrzlinový vůz? V Británii realita

Elektrická dodávka od Nissanu jako zmrzlinový vůz? V Británii realita
  • O pohon auta se stará 40kWh baterie
  • Cukrářské vybavení pohání jednotka Nissan Energy ROAM
  • Jde o lithium-iontové baterie z prvních generací elektrických Nissanů

Společnost Nissan při příležitosti britského Dne čistého ovzduší, tedy 20. června, představila plně elektrickou verzi zmrzlinářského vozu bez spalovacího motoru a s nulovými emisemi. Projekt připravila ve spolupráci s výrobcem zmrzliny Mackie's of Scotland, který provoz rodinné mléčné farmy zajišťuje pomocí obnovitelné větrné a sluneční energie.

Zmrzlinářské vozy mají ve většině případů vznětový motor, který nevypínají, protože udržuje v chodu mrazicí zařízení. Jejich motory přitom při volnoběhu produkují škodlivé emise, mimo jiné emise černého uhlíku. Některá britská města v současné době uvažují o tom, že by tyto vozy zakázala nebo pokutovala. Koncept společnosti Nissan slibuje možné řešení pro prodejce, kteří chtějí zmenšit svoji uhlíkovou stopu a prospět zdraví svých zákazníků.

Prototyp vychází z užitkového vozu Nissan e-NV200. Je funkční ukázkou elektrického ekosystému Nissan, jenž spojuje hnací ústrojí s nulovými emisemi, technologii ukládání energie do znovu použitých baterií a výrobu obnovitelné solární energie. Elektromotor vozu pohání 40kWh baterie, ale cukrářské vybavení – stroj na točenou zmrzlinu, mrazicí pult a chladničku na nápoje – napájí nedávno představená jednotka Nissan Energy ROAM.

ROAM je přenosná baterie určená pro profesionální i volnočasové využití, která obsahuje recyklované lithium-iontové články z nejstarších elektrických vozů Nissan první generace (vyrobených v roce 2010 a později). Umožňuje tedy druhotné využití baterií z elektromobilů Nissan v souladu se zásadami udržitelnosti.

Výkonný ředitel společnosti Nissan Motor (GB) Ltd. Kalyana Sivagnanam říká: „Zmrzlina je oblíbená po celém světě, ale spotřebitelé si čím dál více uvědomují, jaký dopad na životní prostředí má výroba pochoutek tohoto druhu a jejich distribuce na posledním úseku cesty k zákazníkům. Tento projekt je perfektní ukázkou strategie Nissan Intelligent Mobility, jejíž snahou je zúročit více než desetileté zkušenosti s elektromobily a pokrok ve vývoji bateriových technologií a vytvářet – pro zákazníky mnohdy překvapivá – ekologičtější řešení napájení na cestách.“

Nissan e-NV200 Evalia – test

Technické parametry Nissan e-NV200 (2014) VAN

Kompletní specifikace
KonstrukceMPV, 4 560 × 1 755 × 1 858 mm, 2 220 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon80 kW, 109 koní, točivý moment: 254 Nm0
Baterie24 kWh
Nabíjeníkonektory: CHAdeMO, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,5 kWh / 100 km, dojezd: 170 km
Cena od871 200 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze