Vodíkové auto Hyundai Nexo čistí vzduch londýnských ulic

2
Vodíkové auto Hyundai Nexo čistí vzduch londýnských ulic
  • Vodíkové Nexo bude nabízeno s vyspělým systémem čištění vzduchu
  • Ten zachytí 99,9 % částic velmi jemného prachu
  • Hyundai s vozem Nexo uspořádal názornou ukázku
  • Během ní předvedl účinnost techniky, která zbavuje vzduch pevných částic

Hyundai odhalil v rámci „měsíce čisté jízdy“ nejvíce znečištěnou trasu v Londýně, kterou stanovil v partnerské spolupráci s UCL. Trasa je tvořena nejvíce znečištěnými a dopravně vytíženými londýnskými ulicemi. Jimi bude jezdit nový Hyundai Nexo, nová generace elektromobilu s vodíkovými palivovými články, aby pomohl čistit vzduch.

Vodíkový Hyundai Nexo bude nabízen od příštího roku s vyspělým systémem čištění vzduchu, který zachytí 99,9 % částic velmi jemného prachu (PM2,5). Vozidlo ukazuje na displeji při jízdě přesné množství vyčištěného vzduchu. Hyundai předvedl Britům činnost této inovativní technologie při názorné ukázce. Pokud Nexo jede pouhou jednu hodinu, vyčistí 26,9 kilogramu vzduchu, což je stejné množství, které vdechne za hodinu 42 dospělých osob. Pokud uvážíme, že by v budoucnosti jezdilo na silnicích 10 000 vozů Nexo, znamenalo by to snížení emisí oxidu uhličitého, jež by bylo ekvivalentní vysázení 60 000 stromů.

Nexo je technologickou vlajkovou lodí značky Hyundai. Elegantní SUV disponuje nejmodernějšími asistenčními systémy a poskytuje dojezd až 666 km (WLTP). Elektromobil s palivovými články na vodík nemá jiné emise než vodu a doplnění jeho palivových nádrží proběhne za méně než 5 minut, tedy za podobnou dobu, která je zapotřebí k načerpání paliva do konvenčních automobilů s pohonem na benzin nebo naftu. Výbava Hyundai Nexo zahrnuje také brzdovou soustavu s nastavitelnou intenzitou rekuperace kinetické energie, která výrazně snižuje emise ostatních znečišťujících látek, jako je prach z brzdového obložení.

Hyundai Nexo

Rozměry4 670 × 1 860 × 1 630 mm, 1 814 kg
Výkon120 kW
Baterie1,56 kWh
Dojezd666 km (WLTP)
Diskuze ke článku
Gryfin
Kdyby bylo víc takových aut tak to by se jinak dýchalo. Pro mě neuvěřitelný jak to jde vše dopředu.
Gary
Ve velkých městech je diesel, potažmo benzín už nemyslitelné. Za pár let budeme vzpomínat, jak jsme se dobrovolně dusili těmi zplodinami. Elektrárna to vyčistí líp. Tato Hyundai dojezd 800km? To je síla.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze