Nissan ukázal koncept kempovacího přívěsu, který využívá baterie z elektromobilů

Nissan ukázal koncept kempovacího přívěsu, který využívá baterie z elektromobilů
  • Přívěs k zajištění energie pro pohodlné kempování využívá baterie z elektromobilů
  • Koncept představil Nissan na specializovaném veletrhu v Británii

Společnosti Nissan Energy a OPUS Campers společně vytvořily koncept inteligentního kempovacího přívěsu, který využívá baterie z elektromobilů Nissan k poskytování energie pro dobrodružství mimo civilizaci po dobu až jednoho týdne. Koncept Nissan x OPUS obsahuje nedávno představenou jednotku Nissan Energy ROAM, což je přenosná baterie odolná proti povětrnostním vlivům, která využívá technologii baterií z elektromobilů Nissan k poskytování snadno dostupné a tiché elektřiny bez emisí při cestování.

Jednotka Nissan Energy ROAM má kapacitu 700 Wh a výkon 1 kW. Její lithium-iontové články jsou získány z elektrických vozidel Nissan první generace, čímž je zaručeno další udržitelné využití těchto baterií. Tato jednotka je upevněna ve speciální přihrádce v přední části přívěsu OPUS a zajišťuje napájení 230V i 12V okruhu. Tím je, s dopomocí solárního panelu, dosaženo dostatečné energetické autonomie pro přibližně sedm dní kempování. Tento koncept dovoluje výletníkům, aby zůstali připojeni, užívali si pohodlí domova a zároveň mohli svobodně cestovat na odlehlá místa. Když je potřeba baterii nabít, lze Nissan Energy ROAM snadno vyjmout z upravené přihrádky vpředu. Jednotku lze poté připojit do jakékoli standardní 230V zásuvky a přibližně během hodiny nabít. Pokud se nikde v blízkosti kempovacího místa 230V zásuvka nenachází, je jednotka Nissan Energy ROAM vybavena DC vstupem pro napájení ze solárního panelu. 400W solární panel dokáže jednotku plně nabít za dvě až čtyři hodiny.

Koncept Nissan x OPUS byl poprvé veřejně k vidění u stánku OPUS na veletrhu Caravan, Camping and Motorhome Show na výstavišti The NEC v britském Birminghamu, který se konal v únoru. Výrobní základna společnosti OPUS je ve Velké Británii a své výrobky vyváží do Evropy, Severní Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland. Cena startuje na částce 18 000 eur (v přepočtu něco přes 450 tisíc Kč). Jednotka Nissan Energy ROAM je navržena pro profesionální i volnočasové využití a poskytuje ekologické a udržitelné řešení pro zákazníky, kteří se na cestách neobejdou bez elektřiny. Na evropské trhy se dostane později tento rok. Ceny na místních trzích budou včas oznámeny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze