Dvouspojková převodovka DSG včera dostala občanku. Je tu s námi už 15 let

Dvouspojková převodovka DSG včera dostala občanku. Je tu s námi už 15 let
  • Psal se rok 2003, kdy jste si mohli Volkswagen Golf R32 koupit s 6stupňovou automatickou převodovkou
  • V roce 2018 přesahuje v Německu podíl verzí s převodovkou DSG v modelové řadě Golf hranici 40 procent

O automatických převodovkách ještě pár let zpátky nechtěl v Evropě nikdo slyšel. Postupem času však jejich obliba rostla a nyní jsme ve stavu, kdy sehnat silné auto s manuální převodovkou je prakticky nemožné. I tak by velká část zákazníků dala přednost automatické převodovce. Nebudeme teď rozebírat, jaké jsou jednotlivé druhy, a ulehčíme si to tím, že automatická převodovka znamená, že máte v autě pouze dva pedály.

Volkswagen Golf GTE

Takovou převodovkou je i DSG, které používá koncern Volkswagen. A jestli máte koncernová auta v oblibě a volný víkend, tak si můžete otevřít nějakou tu dobrou láhev. Převodovka DSG včera oslavila 15 let. O tom, že v USA lidé odjakživa volili automatické převodovky, svědčí i statistika. Na přelomu tisíciletí se 88 procent amerických řidičů rozhodlo pro automatickou převodovku, zatímco v Evropě to bylo pouze 14 procent.

Změnu začal prosazovat v roce 2003 Golf R32 o výkonu 241 koní, který byl jako první Volkswagen nabízen s volitelnou 6stupňovou převodovkou DSG. V roce 2018 přesahuje v Německu podíl verzí s převodovkou DSG v modelové řadě Golf hranici 40 procent. Dokonce i u menšího modelu Polo je to již téměř 30 procent. Golf Sportsvan pak dosahuje 50 procent a na podobných hodnotách se pohybují modely T-Roc a Tiguan. U velkého modelu Tiguan Allspace se podíl vozů s DSG vyšplhal dokonce na 90 procent. V modelu Passat to je v průměru mezi 60 (limuzína) a 70 procenty (Variant). Arteon pravidelně překonává hranici 80 procent.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze