Dotace zabraly. Tržní podíl elektromobilů v Česku vystřelil vzhůru

4
Dotace zabraly. Tržní podíl elektromobilů v Česku vystřelil vzhůru
Fotografie: Škoda Auto
  • Počet prodaných elektromobilů za červen byl v Česku historicky rekordní
  • To platí i pro jejich dosažený tržní podíl
  • Velký podíl na tom má Tesla, která má tradičně silné konce kvartálů

Tisková zpráva Centra dopravního výzkumu (CDV) uvádí, že v červnu bylo v Česku zaregistrováno celkem 1 526 bateriových elektromobilů (BEV). Je to historicky teprve podruhé, kdy za jediný měsíc přibylo více než tisíc elektromobilů, přičemž první podobný výsledek z prosince 2020, kdy na celkovém počtu 1 159 registrací podílela plnými 741 Škoda Auto se svým tehdy novým Enyaqem. Podstatná část z těchto vozidel však byla následně vyvezena z ČR. O to je míra nárůstu pozoruhodnější, ostatně tržní podíl se v červnu dotáhl téměř na 7 %, což je sice ve srovnání s eurounijním průměrem 12 % slabý výsledek, avšak jde o výrazné zlepšení v čase a šanci posunout se aspoň do čela skupiny postsocialistických zemí, které nám ve srovnání rovněž unikají.

Tentokrát se o malou senzaci postarala pro změnu Tesla, která si, díky klasickým vzedmutím na koncích kvartálů, připsala plných 62 % ze všech českých registrací BEV, tedy přes 954 nových vozidel. Zároveň skončila dlouhá dominance Tesly Model Y; za červen ji výrazně předstihl zmodernizovaný a zlevněný Model 3 a to podílem 595 ku 359 kusům. Překvapením není ani fakt, že nejvíce registrací zaznamenala Praha (31 %), následovaná Jihomoravským (15 %), Středočeským (12 %) a Moravskoslezským (10 %) krajem.

Výsledky za červenec zřejmě ovlivní nejen obvyklý prázdninový pokles, ale také chystaná cla na čínské výrobky. Jak na ně zareaguje ceník Tesly, ukáže až čas.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
S dotací 200k bez dane dava ev jako druhy auto do mesta uz smysl. Samozrejme pro toho kdo je ochotny dat 500k bez dane za druhy auto.

Jestli bude Elroq jen zmenseny vylepseny a uspor ejsi Enyaq a pokud nebude jen symbolicky levnější...bude to bomba.
Tomáš Michal
Tomáš Michal
Myslíte si že po vyčerpání dotací bude výzva prodloužena nebo navýšena alokace peněz případně budou dotace pro fyzické osoby?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze