V Česku se meziročně propadla výroba elektromobilů

16
V Česku se meziročně propadla výroba elektromobilů
Fotografie: Škoda Auto
  • Propad ve výrobě elektromobilů činí 28,7 %
  • Výroba plug-in hybridních vozidel se propadla o 31,4 %

Na jubilejním 10. ročníku konference Čisté mobility v Senohrabech přednesl Ing. Lukáš Kadula, výzkumný pracovník Centra dopravního výzkumu (CDV), důležitou a alarmující zprávu o aktuálním stavu výroby elektromobilů a plug-in hybridů v České republice. V období od ledna do konce dubna byl zaznamenán výrazný pokles výroby těchto vozidel.

Pokles výroby v číslech

Ing. Kadula prezentoval konkrétní údaje, které ukazují značný pokles produkce v klíčových automobilkách. Výroba elektromobilů v českých fabrikách klesla o 28,7 %, plug-in hybridů o 31,4 %. Tento trend je znepokojující a vyvolává otázky ohledně budoucnosti elektromobility v České republice.

Výroba v automobilce Škoda

Automobilka Škoda, jeden z hlavních hráčů na českém trhu, vyrobila od roku 2020 již 211 687 elektromobilů a 93 284 plug-in hybridů. Přestože tato čísla vypadají na první pohled impozantně, tak se v posledních pár měsících objevuje významný pokles ve srovnání s předchozími obdobími.

Výroba v automobilce Hyundai

Dalším významným výrobcem je Hyundai, který od roku 2020 vyrobil 136 349 elektromobilů a 89 593 plug-in hybridů. I zde je patrný pokles produkce, což odráží celkovou situaci v odvětví.

Diskuze ke článku
Martin
Martin
Tak chytří si už EV koupilo a teď zbývá skupina zákazníků, kterým to ještě nedochází, že smrdět ostatním pod nos bude společensky nepřijatelné.
Jan Jakubík
Jan Jakubík
To je zcela normální propad na trhu, tohle si prožil každý nový produkt. Nohy do tepla a všechno bude v klidu. :-D
Petr Jahoda
Petr Jahoda
Na nakou nepřijatelnost lidí kašlou. Až ceny Ev aut klesnou na úroveň spalovacích. Tak se budou prodávat.
Petr Seliger
Petr Seliger
Teda redakce, škoda v uvedeném období vyrobila 211 687 elektromobilů, nikde v článku není vidět co je to období, píšete jen, že meziročně klesla.
v roce 2023 se enyaqů prodalo 81 700, což byl 50% nárůst oproti 2022. Za 1Q 2023 jich prodali 12 400, za 1Q 2024 to bylo 14 000 a to přes nedostatek pohonů APP550.
Mohu se zeptat co tedy vlastně a kdy a komu kleslo?
Pokud neumím číst, tak se předem omlouvám :-).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze