Čtyřnásobný šampion opět usedne do kokpitu F1. Na Nordschleife představí e-paliva

Čtyřnásobný šampion opět usedne do kokpitu F1. Na Nordschleife představí e-paliva
Fotografie: Sebastian Vettel
  • Sebastian Vettel po roční pauze bude opět pilotovat vůz F1
  • V rámci akce pořádané společností Red Bull se projede na Nordschleife
  • Demonstrační jízdou představí možnosti e-paliv, přímé náhrady těch fosilních

Čtyřnásobný mistr světa ukončil svou kariéru loni po 16 letech strávených v královně motorsportu. Po necelém roce v ústraní by ale měl podle Red Bull Germany znovu usednout do kokpitu F1. Již 9. září se s rudými býky představí na okruhu Nordschleife, též přezdívané Zelené peklo. Stane se tak během přehlídkové akce Red Bullu, v jehož barvách vydobyl všechny své tituly. Mimo jiné se tak znovu sejde se svým bývalým týmovým kolegou Danielem Ricciardem, jenž bude pilotovat novější vůz RB8.

V rámci demonstrační jízdy na 21 kilometrů dlouhém okruhu přitom dostane do rukou zpět svůj mistrovský vůz RB7 pojmenovaný „Kinky Kylie“. S ním v roce 2011 získal druhý vavřín a vyhrál hned 11 závodů, přičemž jen ve dvou případech nestál na stupních vítězů. Letošní jízda však bude pro Vettela speciální – svým vystoupením bude zároveň prezentovat udržitelnější formu dopravy skrze použitá e–paliva. Podobně již udržitelná paliva prezentoval i loni na Silverstonu před GP Velké Británie, kdy se svezl ve voze Nigela Mansella z roku 1992. Letos se též představí na festivalu v Goodwoodu.

35letý Němec oznámením o odchodu z F1 šokoval během Velké ceny Maďarska 2022. K jeho rozhodnutí ve velké míře přispěl i přerod ve velkého environmentalistu, jemuž záleží na životním prostředí. Během krátké doby založil i několik iniciativ na podporu obnovy přírody. Nyní se soustředí v rámci programu „Race without a trace“ právě na vývoj a propagaci e–paliv značky P1 Fuels. Dokonce již hovořil s několika týmy F1 o možnosti použití paliv během jejich závodů.

P1 Fuels vyrábí plně syntetická paliva, která jsou přímou náhradou fosilních paliv. Od roku 2022 jsou tato paliva používána například ve WRC (Mistrovství světa v Rally), podle Vettela tak nic nebrání jejich rozšíření i do dalších odvětví motorsportu. „Syntetická paliva nabízí řešení, jak se bavit zodpovědně. Mnoho lidí o této možnosti stále neví. Stálo mě dost času, než jsem našel partnera, který se ztotožnil s mým přesvědčením o udržitelných palivech, dokázal dodat přímou náhrad a byl také komerčně připravený toto palivo dodávat. Proto jsem si vybral P1 Fuels,“ komentoval své kroky Sebastian Vettel pro blackbookmotorsport.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze