Syntetická paliva se začala prodávat ve Španělsku za přijatelné ceny

3
Syntetická paliva se začala prodávat ve Španělsku za přijatelné ceny
Fotografie: Škoda Auto
  • Prodej začal na prvních 3 čerpacích stanicích v Madridu
  • Vyrábí se z odpadu, skořápek, zeleně nebo kuchyňského oleje
  • Do konce roku budou e-paliva dostupná na více než 600 stanicích

Ať už říkají odborníci cokoli, fosilní motory mají nadále v Evropě stále co říci. Dokládá to i fakt, že podle posledních informací diariomotor.com se ve Španělsku začala běžně prodávat syntetická paliva za velmi překvapující cenu. Obnovitelné palivo si klade za cíl být emisně neutrální, čehož je dosaženo díky jeho produkci z organického odpadu, jako jsou skořápky ořechů, zbytky prořezávání nebo použitý kuchyňský olej.

V rámci iniciativy společnosti Repsol začaly 3 čerpací stanice v Madridu dodávat nový typ paliva nazvaný „gasolina 100% renovable“ neboli 100% obnovitelný benzín. Přestože se jedná o pilotní program, očekává se, že toto nové obnovitelné palivo (benzin i nafta) bude do konce roku dostupné na více než 600 čerpacích stanicích po celém Španělsku. Benzín z obnovitelných zdrojů se dá ve Španělsku aktuálně natankovat za 1,81 eur za litr (44,94 Kč/l), což odpovídá ceně Naturalu 98. V případě obnovitelné nafty je cílem nabídnout ji za stejnou cenu jako prémiovou naftu.

Diskuze ke článku
Carlos
Carlos
Syntetické palivo ze skořápek a bio odpadu ? Jako vážně?
Josef L
Josef L
Netuším co to udělá s motory za pár let. Každopádně budeme muset produkovat miliardy tun odpadu měsíčně na výrobu paliv :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze