Čtvrtina aut, která loni Ford v Česku prodal, byla elektrifikovaná

Čtvrtina aut, která loni Ford v Česku prodal, byla elektrifikovaná
Fotografie: Ford
  • Ford v Evropě i Česku dominuje mezi užitkovými vozy
  • Automobilka má ale poměrně širokou nabídku elektrifikovaných vozů
  • Největší zájem je o mild-hybridy, celkově mají elektrifikované vozy čtvrtinový podíl

Automobilka Ford se nedávno pochlubila prodejními výsledky v Evropě i v samotném Česku. V obou případech ovládl trh s užitkovými vozy. Čeští zákazníci se v roce 2021 rozhodli pro celkem 4 273 užitkových vozů značky Ford, což znamená první místo mezi dovozci s tržním podílem 11,3 %. Na evropském trhu měl podíl dokonce 14,7 %. Nás ale zajímaly hlavně elektrifikované vozy. Jak si v tomto segmentu trhu Ford vedl?

Ford Kuga je nejprodávanější plug-in hybrid v Evropě

Na evropské úrovni se elektrifikovaným Fordům dařilo skvěle. Ford Kuga PHEV se v roce 2021 stala nejprodávanějším plug-in hybridem v Evropě, když na nejbližšího soupeře získala náskok více než 17 procent. Tržní podíl plug-in hybridů a elektromobilů dosáhl v loňském roce 19 procent – jen o málo méně, než činil podíl vznětových motorů (21,7 %), a více než polovina prodaných vozů Ford Kuga byly plug-in hybridy nebo full hybridy.

Ne každý zákazník může z benzinového či dieselového vozu přesednout rovnou do elektromobilu. Proto Kuga Plug-In Hybrid nabízí to nejlepší z obou světů a fakt, že se v Evropě prodává lépe než jakékoliv jiné SUV, naznačuje, že jsme zvolili správný recept,“ řekl Glen Goold, ředitel modelové řady Ford Kuga. „Ford se zavázal k elektrické budoucnosti a vozy jako Kuga PHEV pomáhají našim zákazníkům učinit tento krok společně s námi.

Ford má širokou nabídku elektrifikovaných vozů

Jak to vychází u prodaných Fordů v Česku? V rámci strategie GoElectric má Ford poměrně širokou nabídku elektrifikovaných vozů, zejména pak základních mild-hybridů. Ty nabízí vedle plug-in hybridních vozů i pod kapotami již zmíněných užitkových vozů. Pod kapotami osobních vozů pak najdeme mild-hybrid, full-hybrid, plug-in hybrid i plně elektrický pohon vozu Ford Mustang Mach-E.

Pokud jde o podíl ze všech Fordů prodaných v Česku, tak mild-hybridy vedly s podílem 22,5 % z celkových 8 996 prodaných osobních a lehkých užitkových vozů. Plnohodnotných hybridů bez externího nabíjení bylo 153 kusů, což je 1,7 %, plug-in hybridů 97, tedy 1,1 %, a 13 elektromobilů Ford Mustang Mach-E, tedy 0,15 % z celkového objemu. Celkem tedy elektrifikované vozy získaly 25,4 % ze všech prodaných Fordů. Je ale nutné dodat, že většina z toho byly mild-hybridy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze