Citroën v Paříži předvádí C5 Aircross Hybrid Concept

Citroën v Paříži předvádí C5 Aircross Hybrid Concept
  • Výkon elektrického motoru je 80 kW a dojezd až 50 kilometrů.
  • Systém vozu byl rozšířen o nutné informace týkající se využití elektrického pohonu a stavu baterií
  • Do roku 2025 chce mít automobilka Citroën 100% elektrifikovanou modelovou řadu

Na Pařížském autosalonu představila automobilka Citroën vizi svého hybridního SUV C5 Aircross Hybrid Concept. Tento vůz se řadí do kategorie plug-in hybridů a nabízí možnost přepínání pohonu z čistě elektrického režimu, dobrého do městského provozu, na hybridní s využitím jak spalovacího, tak elektrického pohonu, a také využití pouze spalovacího motoru, vhodného pro delší cesty.

Díky hybridaci přichází nová C5 s úplně novým zážitkem z jízdy. V poklidném a pohodlném interiéru si můžete užívat jízdy na elektrický pohon na vzdálenost až 50 kilometrů s nejvyšší možnou rychlostí 135 km/h. Výkon elektrického motoru činí 80 kW, propojen je se spalovacím motorem PureTech 180, který spolupracuje s automatickou převodovkou EAT8, jež se neustále vyvíjí a přizpůsobuje stylu vaši jízdy. K přepínání mezi jednotlivými režimy jízdy dochází automaticky, ovšem řidič má možnost si na středové konzoli sám vybrat z režimů ZEV (Zero Emission Vehicle), Hybrid a Sport. Čas dobití byl optimalizován: přes noc pomocí klasické zásuvky a během dvou hodin pomocí rychlonabíječky 32 A.

Systém vozu byl rozšířen o nutné informace, týkající se využití elektrického pohonu a stavu baterií. Na hlavní přístrojové desce se tedy zobrazuje ukazatel výkonu, měrky stavu baterie a benzinu, dojezd v jednotlivých režimech jízdy, průtokový diagram energie a během dobíjení také čas do úplného nabití. Na kapacitním dotykovém displeji se nacházejí specifické stránky vážící se k hybridaci vozu (průtokový diagram energie, statistiky spotřeby, Eco coaching, …). 3D navigace Citroën Connect Nav zahrnuje informace jako například dobíjecí stanice pro elektromobily. Aplikace MyCitroën umožňuje nastavit odložené dobíjení, spustit nebo zastavit dobíjení nebo se podívat na stav dobíjené baterie.

V současné době již značka nabízí několik elektrických vozů, vytvořených pro konkrétní potřeby různých skupin zákazníků: E-Berlingo, C-Zero a E-Mehari. Její ambicí však je stát se aktérem energetického přechodu, a proto rozšiřuje svou nabídku Low Emission Vehicle. SUV C5 Aircross Hybrid Concept je první fází útoku „Low Emission Vehicle“. K zákazníkům se dostane v roce 2020, čímž se odstartuje každoroční uvedení jednoho modelu LEV na trh. V témže roce automobilka plánuje představit i 100% elektrický model. Do roku 2023 slibuje elektrifikaci 80% modelové řady a kompletně elektrifikovaná modelová řada bude do roku 2025. Všechny modely značky Citroën uvedené po novém SUV C5 Aircross budou existovat rovněž v elektrifikované verzi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze