Citroën rozvíjí myšlenku městského robotaxi. Můžete si vybrat prostředí uvnitř

Šanghajský autosalon 2023
Citroën rozvíjí myšlenku městského robotaxi. Můžete si vybrat prostředí uvnitř
Fotografie: Citroën
  • Citroën pracuje na vizi modulárního městského taxíku pro centra a pěší zóny
  • Základem je samohybný podvozek Citroën Skate se samočinným indukčním nabíjením
  • Na něj lze snadno připojit nejrůznější typy nástaveb

Citroën se vrátil ke své historické roli nositele nových idejí a místo závodů o ještě sportovnější podvozek a lepší akceleraci zkoumá, jak lidem zpříjemnit každodenní život. V rámci této snahy pracuje i na konceptu městské mikromobility v podobě modulárního robotaxi. Jeho základem je univerzální autonomní platforma Citroën Skate o rozměrech 260 × 160 × 51 cm. Ta má samostatně jezdit po vyhrazených chráněných pruzích rychlostí až 25 km/h, případně 5 km/h, v případě potřeby se samočinně indukčně dobíjet a plnit nejrozmanitější logistické potřeby stran rozvozu lidí i nákladů. Zvolené řešení vychází nákladově mnohem příznivěji než klasická plná autonomie.

Platforma Citroën Skate je otevřená, své nástavby na ni mohou vyvíjet a dodávat i externí subjekty

Platforma Citroën Skate je projektována jako otevřená, tzn. každý subjekt může bez omezení postavit svou nástavbu a využívat ji s podvozkem Citroën Skate. Ať se bavíme o firmách, lokálních autoritách či nejrůznějších komunitách, a to ve veřejném či soukromém prostoru. Pojízdné knihovny, food trucky, přeprava po rozsáhlých zdravotnických či dopravních areálech, tam všude se může podobné řešení uplatnit.

V obou případech by se použil tzv. pod, který by se naložil a v pravou chvíli by pod něj samočinně najel skate, během 10 sekund se připojil a vyrazil kýženým směrem. A právě tři různé pody vyvinuté v Číně vystavil Citroën na letošním šanghajském autosalonu. Jeden z nich, nazvaný Immersive Air, se představil ve fyzické podobě jako oválná kapsle pokrytá jednosměrně průhledným zatmaveným zdobeným sklem s nejrůznějšími světelnými efekty. Uvnitř je prostor pro aktivní zábavu několika lidí, kteří mohou hrát hry, tančit, zpívat či sledovat filmy.

U herní buňky Immersive Air vskutku není obtížné poznat, v jaké zemi a pro jaké publikum vznikla

Druhé dva moduly zatím vznikly pouze ve virtuálním prostoru, o to jsou ale zajímavější. Na relaxaci je zaměřena Cozy Capsule poskytující dvě místa v konferenčním uspořádání, přičemž to hlavní je plně nastavitelné křeslo potažené alkantarou. Proti němu se nachází korková sesle, rovněž nastavitelná, to vše je zahaleno v křišťálovém boxu inspirovaném designem francouzských parfémů a vyzdobeným oranžovou střechou a samozavlažovacími živými rostlinami. Nechybí průsvitné závěsy pro větší soukromí a integrovaná čistička vzduchu.

Cozy Capsule má podle automobilky posloužit hlavně vytíženým zaměstnancům k nabrání sil při cestě do práce a z práce

Wander Café je zase pohyblivým piknikovým zákoutím poskytujícím plné pohodlí k degustaci nápojů a studených pokrmů během plavby městem. Ten je tentokrát otevřený a poskytuje téměř nerušené panoramatické výhledy na město, kterým proplouvá. Přístup k nápojům a lahůdkám je samoobslužný díky ovládacímu rozhraní a samočinnému výdejnímu systému. Lze si takto vychutnat třeba čaj o páté, případně večerní aperitiv.

Wander Café by mohl posloužit k příjemným piknikům v městském prostředí spojeným s degustací či přípitkem
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze