Česko má další ultrarychlou nabíjecí stanici. E.ON ji spustil na Rozvadově

5
Česko má další ultrarychlou nabíjecí stanici. E.ON ji spustil na Rozvadově
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Ultrarychlá stanice E.ON je u dálnice D5 blízko Rozvadova
  • Jsou tam dva stojany, ultrarychlý s CCS a CHAdeMO i běžná rychlonabíjecí stanice o výkonu 50 kW s nabíjením DC/AC

Není to tak dlouho, co jsme psali, že E.ON postaví další ultrarychlou nabíjecí stanici na dálnici D5 u Rozvadova. Tehdy ještě nebyl ani náznak stavby, ale nyní už tam stanice stojí a my jsme ji vyzkoušeli. Přesnou polohu i podrobnosti naleznete v naší mapě nabíjecích stanic.

Jde o stejný typ stanice ABB, jako je ve Vystrkově, má tedy maximální nabíjecí výkon 175 kW přes konektory CCS a CHAdeMO. Vedle je pak běžná rychlonabíjecí stanice také s těmito dvěma konektory a k tomu kabelem Mennekes pro AC nabíjení výkonem až 43 kW.

Ceny jsou podle běžného ceníku E.ON, který je opravdu rozumně nastavený. Za AC nabíjení je cena 3 Kč/kWh, která odpovídá běžné ceně energie, standardní DC nabíjení je za 6 Kč/kWh a ultrarychlé DC nabíjení je za 9 Kč/kWh. Ve výsledku pak každý nabíjí podle toho, jaký výkon potřebuje a neblokuje zbytečně stojan, na kterém si někdo rád připlatí za rychlejší nabíjení, když to potřebuje a jeho auto to umožňuje.

Diskuze ke článku
Petr
K současnému počtu aut je dnešní síť DC plně dostatečná. Byla by dostatečná i pro trojnásobek aut. Jako majitel již pociťuji nedostatek AC míst s 11 kW. Na spousty míst prostě nejezdím, protože raději jedu tam, kde nabíječky jsou. Nejedu někam na 30 minut. Ale většinou hodinu dvě, tři a tam je AC vhodnější. Ale AC skoro nikde není.
Jen Brno Olympie, za to děkuji.
Tom256
Super, roste nám to jako po dešti.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze