Češi chtějí i v ojetinách stále více prvků autonomní výbavy

22
Češi chtějí i v ojetinách stále více prvků autonomní výbavy
  • Nejvyšším tempem roste zájem o systémy pro automatické zastavení před překážkou, hlídání vybočení z jízdního pruhu či hlídání mrtvého úhlu
  • Téměř polovina aut v bazarech má Bluetooth připojení pro handsfree telefonování (46 %), kontrolu tlaku v pneumatikách (45 %) nebo dešťový senzor (46 %)

Přestože trh s novými i ojetými automobily stagnuje, někteří prodejci v rámci svých prodejů neustále rostou. Jen v síti autocenter AAA AUTO se prodalo za loňský rok rekordních 86 tisíc automobilů, jak odkrývá tisková zpráva společnosti. Navíc stále rostou nároky zákazníků na standard u ojetin. Nejvyšším tempem roste zájem o autonomní prvky. Klimatizace nebo tempomat má již většina aut. Vyplynulo to z analýzy prodejních dat největšího prodejce ojetých automobilů AAA AUTO.

I rok 2019 ukázal další nárůst obliby ojetých automobilů. Ve středoevropském regionu jsme jich prodali rekordních 86 000. Zákazníci mají zároveň stále vyšší požadavky na výbavu a do popředí zájmu se začínají dostávat autonomní prvky výbavy. Klimatizace, mlhovky či základní prvky bezpečnostní výbavy, jako jsou ABS, ESP nebo airbagy, patří k úplnému základu. Nadpoloviční většina aut má již i tempomat nebo multifunkční volant. Dále roste zájem i o komfortní prvky, jako například vyhřívaná sedadla, volant nebo čelní sklo,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva společnosti AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO.

AAA AUTO - technologie v bazarových vozech

Mezi nejžádanější prvky výbavy patří podle AAA AUTO klimatizace a mlhovky. Blíží se svému maximu stejně jako bezpečnostní prvky v podobě airbagů, ABS či ESP, které již dosáhly svého maxima a ve velkých autocentrech již v podstatě automobily bez těchto vymožeností nenajdete. Více než polovina ojetin má již také automatické denní svícení (68 %), tempomat (61 %) nebo multifunkční volant (60 %). Téměř polovina aut pak má Bluetooth připojení pro handsfree telefonování (46 %), kontrolu tlaku v pneumatikách (45 %) nebo dešťový senzor (46 %). Více než třetina aut již má i vyhřívané sedačky (38 %) a parkovací senzory (34 %). Největšími skokany jsou pak autonomní prvky, jako systémy pro automatické zastavení před překážkou, hlídání vybočení z jízdního pruhu či hlídání mrtvého úhlu.

Diskuze ke článku
Toms
Je to celkem logické, všichni chceme určitý komfort ve výbavě. Rok zpátky jsem kupoval trojkovou octavii z áček v plné výbavě za parádní peníz a je to rozhodně znát oproti staré astře co jsem měl předtím. Na ten komfort si zkrátka člověk hned zvykne :-)
Phoenix
Mě hlavně zaujali prodeje v Áčkách, jako 86 tisíc prodaných vozů? To je fakt hodně. I když se tomu moc nedivím, přeci jen je to největší autobazar u nás.
Tomášek
Není divu, že lidi chtějí jen to nejlepší. Doba je taková. Ale senzační na tom je, že se to nejlepší prostě sehnat dá už i v autobazaru, viz. zánovní vozy atp.
PA80VA12
DOBŘE VYBAVENÝ AUTO JE HLAVNĚ POTŘEBA DOBŘE POJISTIT! DOBRÉ JE TO CARLIFE. POJISTÍ SKRYTÉ VADY I PORUCHY. O DNES HLAVNĚ BĚŽÍ, O JISTOTU, ŽE NEBUDU CÁLOVAT JAK BLBEJ V PŘÍPADĚ PORUCHY NEBO OBJEVENÉ DŘÍVĚJŠÍ VADY. NEMYSLÍM SI, ŽE BY LIDI KRADLI ZABEZPEČENÝ AUTA, SPÍŠ HROZÍ NĚJAKÁ ZÁVADA

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze