Nový světový rekord! Češi a Nor ho dnes překonali v Tesle Model 3

aktualizováno
Nový světový rekord! Češi a Nor ho dnes překonali v Tesle Model 3
  • Posádka vytvořila nový světový rekord v dojezdu elektromobilem za 24 hodin
  • Rekord vytvořili Bjørn Nyland, Lukáš Hataš a Ondřej Hunčovský
  • Hodnota rekordu činí 2 781 ujetých kilometrů

Aktualizováno 5. 7. 2019 22:00 – Rekord překonán!

Pokus o překonání světového rekordu v počtu ujetých kilometrů elektromobilem za 24 hodin na veřejných silnicích byl úspěšný. Za uvedené časové období posádka s Teslou Model 3 Long Range AWD překonala vzdálenost 2 781 kilometrů, což znamená zlepšení dosavadního rekordu o více než 100 kilometrů. Průměrná spotřeba v průběhu testu činila 31,1 kWh / 100 kilometrů. Rekord se podařilo překonat díky tomu, že proběhl na německé dálnici s neomezenou rychlostí. Významným faktorem bylo také rychlé dobíjení, pro které posádka nezvolila Tesla Supercharger, ale mnohem rychlejší nabíječku sítě IONITY, ze které se auto dokázalo nabíjet i výkonem 185 kW. Za celý pokus dodala stanice IONITY Tesle necelou 1 MWh energie. Zastávky na nabíjení obecně trvaly zhruba jen 15 minut a posádka Teslu nabíjela do 61 %. Poté již nabíjecí výkon u Tesly výrazně klesá a nemá tak smysl nabíjet déle. Následně se opět posádka vydala na dálnici a snažila se držet co nejvyšší rychlost kolem 180 km/h. Zajímavostí je, že celý pokus probíhal bez zapnutého Autopilota, který je omezen pouze do 150 km/h.

Posádku tvořil známý norský youtuber se zaměřením na elektromobilitu Bjørn Nyland, místopředseda Asociace pro elektromobilitu Lukáš Hataš a druhý Čech Ondřej Hunčovský, známý také jako Teslička.cz. Celý pokus byl streamován on-line na YouTube i MALL.TV. Diváci z celého světa v jeho průběhu přispěli na uhrazení nákladů spojených s pokusem několika tisíci dolary.

Původní informace z 4. 7. 2019 22:15

4. července ve 22:00 započal pokus o dosažení světového rekordu v počtu najetých kilometrů za 24 hodin, a to vozem Tesla Model 3 ve verzi Long Range s pohonem na všechna čtyři kola. Doposud rekord drží německý majitel stejného automobilu, který během 24 hodin zvládl ujet 2 644 kilometrů (2 622 kilometrů naměřených dle GPS). Dnešní pokus o rekord však cílí na mnohem ambicióznějších 3 010 kilometrů. Pokus o překonání rekordu samozřejmě vyžaduje nabíjení výhradně na rychlých nabíjecích stanicích. Zajímavostí však je, že místo Tesla Superchargerů budou pro pokus používány rychlonabíječky IONITY, které mají vyšší výkon. Průměrná rychlost (mimo nabíjení) musí činit přes 180 km/h, což je velmi ambiciózní. Pokus však bude probíhat na německých dálnicích s neomezenou rychlostí. Vše tedy bude záležet na dopravě, uzavírkách a délce nabíjení. Celý pokus o rekord má přitom významnou českou stopu. Jedním ze dvou řidičů za volantem bude místopředseda Asociace pro elektromobilitu Lukáš Hataš. Druhým řidičem je známý norský youtuber se zaměřením na elektromobilitu jménem Bjørn Nyland.

Aktuální polohu vozu můžete sledovat zde.

Přímý přenos tohoto úctyhodného pokusu o světový rekord zprostředkovává YouTube kanál Asociace pro elektromobilitu.

Pokus je možné sledovat také přímo na YouTube kanálu Bjørna Nylanda.

Alternativně je pokus možné sledovat také na MALL.TV.



Technické parametry Tesla Model 3 Long Range (E5)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon258 kW, 370 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie75 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: Supercharger, CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 614 km
Cena od1 228 990 Kč