Cadillac konečně představil konkurenci pro Audi či Mercedes, elektronovinku Lyriq

Cadillac konečně představil konkurenci pro Audi či Mercedes, elektronovinku Lyriq
Fotografie: cadillac.com
  • První elektrický Cadillac bude SUV s názvem Lyriq
  • Na trh přijde v roce 2022 a zařadí se do kategorie luxusnějších vozů
  • Zaujme nejen neotřelým designem, ale i bateriovým setupem z nové rodiny Ultium
  • Cena nemá být přemrštěná a konkurovat bude dokonce i konvenčním vozům

Americká automobilka Cadillac, která je pod patronátem mateřského koncernu GM, se chystá na vstup do elektromobilní éry. Prvním plně elektrickým vozem bude SUV Lyriq. V podobě konceptu jej společnost představila teprve před pár dny. Z fotek je jasné, že půjde o auto s luxusní visačkou. Na trh vstoupí už v roce 2022 a jak píše carscoops, auto je takřka hotové a produkční verze bude z 85 % shodná se studií.

Jisté už je to, že rozměry zapadne někam mezi modely XT5 a XT6. Modulární platformu pro stavbu elektrických vozů dodá GM, stejně jako pohonné ústrojí spadající do nově se formující rodiny Ultium. Na výběr přitom bude pohon na zadní nápravě, nebo na všechna kola. S tímto základem a 100kWh baterií se bude pyšnit dojezdem až 480 kilometrů. Nový Lyriq bude kompatibilní s rychlonabíječkami do výkonu 150 kW.

Co se samotných baterií týče, systém Ultium vychází z nejnovějších vědeckých poznatků v oblasti chemie. V důsledku toho GM uvádí, že jeho baterie s využitím hliníku jako katody vedou ke snížení spotřeby vzácných kovů, jako je kobalt. Oproti současným bateriím tedy uspoří až 70 % kobaltu.

Podobná revoluce, jako samotný přechod k elektrickému pohonu, se odehraje i v interiéru vozu. Přeplácané přístrojové desky už jsou zřejmě minulostí. Cadillac vsadí na jednoduchost a přehlednost. Vnitřku proto bude vévodit obrovský 33palcový prohnutý displej, kde se odehraje vše podstatné. Nepřehlédnutelný je i fakt, že nabídne vysoké rozlišení a vykreslit zvládne až miliardu barev. To je asi 64krát více než u kteréhokoli jiného auta, jež dosud brázdí silnice.

Sloužit bude zároveň jako dvouúrovňový head-up displej s rozšířenou realitou. Zatímco na straně blíže k řidiči se zobrazí informace o rychlosti nebo směru, vzdálenější část displeje vykreslí navigační a další důležitá upozornění. S příchodem Lyriqu Cadillac představí i novinku zvukového odclonění. Nový systém bude schopen vyrušit frekvenci vznikajícího hluku odvalováním se pneumatik po silnici.

Cadillac Lyriq 2022

Teď ale to nejdůležitější – cena. Lyriq na trh vstoupí v průběhu roku 2022 a zamířit má do segmentu luxusnějších SUV. Konkrétnější ohledně cenovky zatím ale není ani samotná automobilka. Přesto tvrdí, že cena nebude vyšponovaná závratně vysoko. Ba naopak. Bude konkurovat nejen vozům s elektromotory, jimiž bezpochyby bude Audi e-tron nebo Mercedes EQC, ale i těm klasickým se spalovacími jednotkami.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze