BMW v roce 2025 uvede na trh převratný head-up displej s názvem Panoramic Vision

BMW v roce 2025 uvede na trh převratný head-up displej s názvem Panoramic Vision
Fotografie: BMW Group
  • Jedná se o zatím nejdokonalejší typ head-up displeje
  • Jako první jej dostanou vozy BMW série Neue Klasse

BMW v současné době vyvíjí zcela novou technologickou platformu Neue Klasse, jejíž název odkazuje na průkopnické modely společnosti z 60. let minulého století. Tato platforma nastaví nové standardy v oblasti digitalizace, udržitelnosti a konstrukce elektromobilů. Mezi technologické novinky patří head-up displej, promítající informace přes celou šířku čelního skla, což vytváří jedinečnou interaktivní a informační plochu pro všechny cestující. Frank Weber, člen představenstva odpovědný vývoj BMW AG, popisuje hlavní výhody tohoto nového revolučního head-up displeje následovně: „Čelní sklo se zásluhou nového BMW Panoramic Vision stává jedním velkým displejem, který otevírá zcela nové možnosti pro konstrukci našich vozů. Řidič si může určit, které informace se zobrazí v jeho zorném poli, případně že jeho spolucestující uvidí celý obsah. Revoluční projekce a výrazně přehlednější palubní deska přinášejí nový působivý pocit z prostoru a řízení. Na novou úroveň tím posouváme náš tradiční slogan „oči na silnici – ruce na volantu“ na novou úroveň.

Inovativní projekční technologie poprvé umožňuje viditelné zobrazení přes celou šířku čelního skla pro všechny cestující. BMW Panoramic Vision zobrazuje informace důležité pro řidiče a cestující s vyšší světelnou intenzitou a kontrastem na tmavě potaženou plochu na spodním okraji čelního skla. Vzniká tak extrémně ostrý obraz, který je vždy viditelný po celé šířce čelního skla. Informace důležité pro danou situaci jsou vždy k dispozici na správném místě a ve správný čas.

Oči na silnici – ruce na volantu. Zaměření na řidiče

BMW Panoramic Vision představuje důsledný přístup značky zaměřený na řidiče, který je nedílnou součástí nového ovládacího konceptu BMW iDrive navrženého pro modely Neue Klasse. BMW Group jako první automobilka vyvinula palubní desku, která se zaměřila na mimořádně intenzivní, bezpečný a soustředěný zážitek z jízdy. Palubní počítače s digitálními displeji se poprvé objevily v BMW řady 7 v 80. letech minulého století. První BMW iDrive v roce 2001 umožnil komplexně zredukovat počet spínačů a tlačítek a jako žádný jiný ovládací systém předtím vytvořil předpoklady pro moderní a nekomplikovaný interiér. Krátce nato následovala sériová výroba prvních head-up displejů BMW. Úspěšný příběh BMW Group spočívající ve vyvíjení průkopnických inovací tak nyní pokračuje novým head-up displejem.

BMW díky novému typu head-up displeje pokračuje v intenzivním vývoji komplexního ovládacího konceptu BMW iDrive. Společnost na veletrhu spotřební elektroniky (CES) v Las Vegas na začátku letošního roku představila svůj revoluční koncept BMW i Vision Dee, který ukázal, jak bude možné v budoucnu zvětšený head-up displej využít nejen pro novou podobu obsluhy, ale také pro zcela nový druh pohlcujících zážitků ve voze. Studie demonstrovala spojení reality a virtuálního světa tím, že změnila čelní okno na plnohodnotnou projekční plochu. Tato technologie se v podobě BMW Panoramic Vision stane realitou u prvních vozů Neue Klasse.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze