BMW iDrive vstupuje do nového věku. Přijde však o svou hlavní výhodu

BMW iDrive vstupuje do nového věku. Přijde však o svou hlavní výhodu
Fotografie: BMW
  • Ovládací rozhraní BMW iDrive se stalo synonymem přehlednosti a ergonomie
  • Nová generace se kompletně mění a odkládá prvek, který celý koncept proslavil

Nová i stávající BMW přejdou na zcela pozměněný ovládací koncept, který souvisí s uvedením palubního operačního systému verzí 8.5 a později i 9.0. Ten využívá tzv. prohnutého displeje již známého z operačního systému 8 a přidává k němu tzv. QuickSelect, který má na starosti výběr pouze těch informací a ovládacích prvků, které jsou v danou chvíli relevantní. S tím souvisí také silnější zaměření na dotykové a hlasové ovládání + vypuštění univerzálního kruhového ovladače, který milovaly celé generace fanoušků modrobílých emblémů, zejména díky možnosti ovládání bez pohledu na displej.

Strukturu celého menu totiž BMW změní na jednovrstvou s vyloučením bloudění v podnabídkách. Základem budou živé widgety na levé straně displeje, mezi nimiž se bude vybírat pohybem prstu a potvrzovacím klepnutím, tedy způsobem, jakým se ovládají tablety a mobily. Widgety budou konfigurovatelné a další nastavitelné grafické prvky mohou nahradit jinak trvale zobrazenou mapu. Návrat do základní nabídky zprostředkuje ikona uprostřed spodního okraje umístěná mezi dalšími, jimiž se volí obvyklé nabídky typu ovládání ventilace, audia, navigace či telefonu. Tedy vzdáleně podobně jako u staršího konceptu iDrive. Tentokrát to však půjde bez pohledu na displej jen stěží.

Operační systém 8.5 pracuje stejně jako předchůdci na Linuxu. Do velkých modelů BMW od střední třídy výše bude postupně zaváděn od července 2023. Stále vyvíjený operační systém 9 naopak využije Android Open Source a do prvních kompaktních BMW, počínaje novým BMW 2 Active Tourer, začne být instalován od listopadu 2023.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze