BMW si pro letošní rok předpovídá velké zisky v oblasti elektromobility

BMW si pro letošní rok předpovídá velké zisky v oblasti elektromobility
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Značka znatelně snížila emise svého vozového parku
  • V blízké budoucnosti nás čeká hned několik nových elektrických modelů
  • BMW očekává dosažení více než 50% podílu čistě elektrických modelů na celkové výrobě ještě před rokem 2030

S perspektivou růstu zisku v trvale náročném podnikatelském prostředí a v kombinaci s velmi dynamickým nárůstem prodeje elektrických modelů hledí BMW Group do finančního roku 2023 s optimismem. Ten vychází z loňského úspěchu. Tuto dynamiku si společnost přenáší do následujícího období, které vyvrcholí představením zcela nových modelů Neue Klasse, které na světový trh dorazí za dva roky.

Hlavními zdroji růstu v roce 2023 budou čistě elektrické modely a modely z vyšších prémiových segmentů, jako je například nové BMW řady 7, modernizované BMW X7 a rodina modelů Rolls-Royce. V tomto vyšším segmentu očekává BMW Group v aktuálním finančním roce růst ve středním dvouciferném procentuálním pásmu, přičemž modely BEV pravděpodobně porostou dokonce ve vysokém dvouciferném procentuálním pásmu. Celkově BMW Group očekává v automobilovém segmentu v roce 2023 mírný nárůst dodávek zákazníkům po celém světě. Německý výrobce usiluje o vysokou úroveň ziskovosti ve svém hlavním podnikání a pro finanční rok plánuje v automobilovém segmentu ziskovost ve výši 8 až 10 %.

V kombinaci s rostoucí efektivitou spalovacích motorů BMW Group přispívá k ochraně klimatu, zejména v Evropě dokázala znatelně snížit emise CO2 z vozového parku: podle předběžných údajů klesly emise evropského vozového parku v EU v roce 2022 na 105 g CO2 na km. BMW Group tak výrazně překonala cílovou hodnotu 127,5 g CO2/km pro svůj vozový park. Další snížení se očekává v letošním roce, kdy se dočkáme čistě elektrického BMW i5. BMW Group tak bude mít čistě elektrický model prakticky ve všech hlavních segmentech své nabídky. Portfolio elektrických modelů na konci roku doplní ještě čistě elektrické BMW iX2 a premiéru bude mít v příštím roce vůbec první čistě elektrické BMW řady 5 Touring.

Podíl elektrických modelů v nadcházejících letech dynamicky poroste

S nabídkou přibližně desítky čistě elektrických modelů BMW Group očekává v nadcházejících letech strmý růst: v roce 2024 bude mít nejméně každý pátý nový vůz společnosti čistě elektrický pohon, v roce 2025 by měl být každý čtvrtý dodaný vůz elektrický a v roce 2026 přibližně každý třetí. Z pohledu BMW Group má potenciál dále urychlit pronikání elektromobility na trh plný náběh produkce modelů Neue Klasse. V závislosti na tržních podmínkách, které budou panovat ve druhé polovině tohoto desetiletí, na vývoji cen, dostupnosti surovin a tempu budování komplexní nabíjecí infrastruktury BMW Group očekává dosažení více než 50% podílu čistě elektrických modelů na celkové výrobě ještě před rokem 2030.

Modely generace Neue Klasse postavené na zcela nové výhradně elektrické architektuře a s novým designérským stylem se budou vyznačovat třemi hlavními aspekty: zcela nově navrženou elektronickou a elektrickou architekturou, nově vyvinutou, vysoce výkonnou generací elektrických hnacích ústrojí a baterií s významným posunem v oblasti efektivity a novou úrovní udržitelnosti po celou dobu životnosti. Nové technologie budou tvořit základ pro celou modelovou řadu budoucích modelů BMW. Architektura Neue Klasse má za cíl opět stanovit standardy digitalizace a elektrifikace a současně i v budoucnu dále rozvíjet vlastnosti typické pro BMW. Právě tím dojde k dalšímu urychlení zvyšující se poptávky po čistě elektrických vozech BMW Group.

Od roku 2026 se budou modely Neue Klasse vyrábět také ve více než 100 let starém hlavním závodě v Mnichově, který se v současné době pro tuto výrobu komplexně upravuje. Výroba těchto modelů bude v roce 2027 zahájena rovněž v mexické továrně San Luis Potosi, kde BMW Group investuje 800 milionů eur do integrace výroby čistě elektrických modelů a vybudování místní montáže vysokonapěťových baterií. Další výrobní závody Neue Klasse budou oznámeny v nejbližší době. Jako první se v rámci této generace vozidel představí modely v objemových segmentech: jedno Sports Activity Vehicle a sedan řadící se do segmentu současného BMW řady 3.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze