BMW iX jako umělecké dílo aneb vítězný projekt Re:design iX

BMW iX jako umělecké dílo aneb vítězný projekt Re:design iX
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Slovinské zastoupení značky BMW mladým umělcům umožnilo ztvárnit exteriér technologicky vyspělého a udržitelného BMW iX
  • Bylo to u příležitosti 50. výročí angažování společnosti BMW Group v uměleckém světě

Designéři BMW si hrají s barevným provedením elektrické vlajkové lodi BMW iX. Například z veletrhu CES v Las Vegas jsme informovali o BMW iX Flow, které dokáže měnit barvu karoserie jako chameleon, byť pouze ve spektru od bílé přes různé odstíny šedé až po černou. Tentokrát jsme měli možnost být u představení projektu BMW iX Re:Design ve slovinské Lublani. Výsledek tohoto projektu sice barvy nemění, ale je mnohem barevnější.

U příležitosti 50. výročí angažování společnosti BMW Group v uměleckém světě umožnilo slovinské zastoupení značky BMW mladým umělcům ztvárnit exteriér technologicky vyspělého a udržitelného BMW iX. Nejlepší interpretaci udržitelnosti, umění a mobility vytvořil Urban Klinkon, student magisterského studia na Akademii výtvarných umění a designu. Slavnostní odhalení umělecké vize proběhlo na závěrečné akci v lublaňské galerii Cukrarna Palace a my jsme spolu s novináři z dalších zemí byli u toho.

BMW Group je aktivní v mnoha oblastech kultury. Se vzájemným respektem a zvídavostí BMW spojuje lidi prostřednictvím kultur po celém světě, a to jak fyzicky, tak virtuálně. Slovinské zastoupení značky BMW vyhlásilo v prosinci 2021 u příležitosti 50. výročí propojení BMW Group a světa umění soutěž pro umělce do 35 let a vyzvalo je, aby vytvořili svou uměleckou vizi udržitelnosti a mobility, která bude následně aplikována na elektrické BMW iX. Inspiraci pro tuto kreaci sdíleli také členové poroty, včetně Domagoje Dukece, šéfa BMW Design, který zdůraznil: „Spojení umění a technologie jsou dvě jedinečné veličiny, které mohou společně vytvořit zajímavý a vzrušující zážitek.

V porotě Re:design iX byl i šéf BMW design

Vlastní uměleckou vizi BMW iX vytvořilo 17 umělců. Nejlepší kreativní návrhy posuzovala odborná porota ve složení Domagoj Dukec, šéf BMW Design, Alenka Gregorič, kurátorka moderního umění a umělecká ředitelka Cukrarna Palace a galerie Tobačna, Miran Mohar, mezinárodně uznávaný umělec, člen IRWIN a proděkan Akademie výtvarných umění AVA, Kristina Rutar, adjunktka na ALUO a Maša Gala, výtvarná umělkyně, akademická malířka a členka uskupení KD 3kolektiv.

Nejlepší umělecký návrh exteriéru BMW iX s názvem Skica předložil Urban Klinkon, student magisterského studia na Akademii výtvarných umění a designu v Lublani. Mladý umělec zvolil velmi neotřelý výtvarný přístup. Zkombinoval předlohu a autorskou kresbu v základních barvách materiálového spektra s pomocí základních výtvarných prvků do vizuálně zajímavé a atraktivní podoby. Základní myšlenka, kdy se na tvůrčí cestě počítá každý krok přispívající k udržitelnému rozvoji designu, byla prezentována odvážně, mladistvě a svěže a dokonale navazovala na bohatou historii vývoje vozů BMW. Výtvarné dílo přihlášené do soutěže je digitální kresbou vyjadřující svěžest autorovy skici, prvního rukopisu v tvůrčím procesu.

Autor vítězného projektu Re:design iX a jeho pohled na udržitelnost

Urban Klinkon, autor vítězné umělecké vize BMW iX, řekl: „Spolupráce s globální značkou, jako je BMW, je obrovskou příležitostí, které jsem se s nadšením chopil. Udržitelnost chápu jako trend zachování věčnosti, stejně jako přírody, života a světa kolem nás, kde se počítá každý krok, čin, a dokonce i tah štětcem. Vrátil jsem se tedy k základům a chtěl jsem, aby dávaly větší smysl. Vycházel jsem ze tří základních barev – žluté, červené a modré – a základní umělecké myšlenky – linie, která s každým dalším tahem získávala větší smysl a nový život. Zkombinoval jsem tedy technologicky vyspělý automobil, který umožňuje udržitelnou mobilitu nejen svému řidiči, ale i mně jako umělci, který dostal příležitost se vyjádřit. Svou uměleckou interpretaci jsem nazval Skica, protože představuje začátek neobyčejné cesty a mou vizi propojení umění, technologie a udržitelnosti. Jsem nesmírně rád, že můj návrh zvítězil. Jsem si jist, že mi vítězství otevře nové dveře na mé umělecké cestě, a těším se na nové příležitosti.

Kromě vítězného návrhu BMW Slovinsko ocenilo také umělce na druhém a třetím místě. Druhé místo získal nápad Moniky Slemc s magisterským titulem v oboru malířství. Mladá umělkyně se inspirovala přírodou, krajinou a její udržitelností. Umělecké dílo vytvořené na základě soutěžního tématu je fotomanipulací, tedy digitální grafikou, jež vychází z reálného fotografického obrazu krajiny, kterou vozidlo projíždí. Autorka obrázek převedla do abstraktního obrazu, který asociuje a propojuje témata rychlosti, mobility, pohybu, rozvoje a udržitelnosti. Za účelem podpory v další umělecké tvorbě získala autorka odměnu ve výši 500 eur.

Odborná porota udělila třetí místo průmyslovému designérovi Boru Jarhovi. Celá kompozice vychází z širšího rámce životního prostředí a je založena na ekologicky šetrných materiálech. Spojuje v sobě myšlenky oběhového hospodářství a význam udržitelnosti celého hodnotového řetězce. Umělecké dílo je v první fázi designérského přístupu animací, která dobře navazuje na témata výzvy a originálně propojuje umění a technologický pokrok. Umělec, který se umístil na třetím místě, také získal odměnu ve výši 500 eur.

BMW iX dokonale propojuje umění a technologie

Skvěle zpracované nápady zaujaly i šéfa BMW Design Domagoje Dukece: „BMW iX dokonale propojuje umění a technologie. Mladé umělce jsme postavili před náročnou výzvu, aby se podělili o své interpretace souhry těchto dvou témat. Předložené návrhy nejenže podtrhly silný charakter BMW iX, ale také přesvědčily jedinečnou kreativitou.

Vítězný nápad soutěže Re:design byl představen na závěrečné akci v lublaňské galerii Cukrarna. U kulatého stolu členové poroty Domagoj Dukec, Miran Mohar, Kristina Rutar, Maša Gala a Alenka Gregorič shrnuli význam propojení umění, udržitelnosti a technologií a poskytnutí příležitostí mladým umělcům. Vůz, který svým vzhledem zdůrazňuje důležitost udržitelnosti, bude v nejbližších dnech k vidění na slovinských silnicích. Re:design iX bude v následujících měsících k dispozici u BMW dealerů a na různých akcích.

Technické parametry BMW iX xDrive 50

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 953 × 1 967 × 1 965 mm, 2 510 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon385 kW, 523 koní, točivý moment: 765 Nm
Baterie111,5 kWh (105,2 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 195 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 19,8 kWh / 100 km, dojezd: 631 km
Cena od2 684 500 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze