BMW Group a Great Wall Motor uzavřely dohodu o výrobě elektromobilů MINI v Číně

BMW Group a Great Wall Motor uzavřely dohodu o výrobě elektromobilů MINI v Číně
  • Jde o jeden z prvků v pokračujícím strategickém rozvoji MINI v rámci projektu BMW Group NUMBER ONE > NEXT
  • V roce 2017 bylo zákazníkům v Číně dodáno přibližně 560 tisíc automobilů značky BMW, což je více než na trzích v USA a Německu dohromady

BMW Group a čínský výrobce Great Wall Motor dnes podepsaly smlouvu o výrobě elektrických vozidel MINI v rámci nového společného podniku (50:50) se sídlem v Číně. Během summitu pro autonomní jízdu a propojenou dopravu v Berlíně, jehož se zúčastnili čínský premiér Li Keqiang a německá kancléřka Angela Merkelová, se BMW Group a společnost Great Wall Motor zavázaly založit nový společný podnik „Spotlight Automotive Limited“ pro vývoj a výrobu elektrických vozidel v Číně. Kromě výroby elektromobilů MINI bude společný podnik vyrábět i elektrická vozidla pro automobilku Great Wall Motor. Založení nové společnosti je ve fázi schvalování příslušnými čínskými orgány a dokončování registračních postupů. Společný podnik bude sídlit v provincii Jiangsu, kde oba partneři společně vybudují nový moderní výrobní závod.

Výroba elektromobilů MINI v Číně, největším světovém trhu pro elektromobilitu, je jedním z prvků v pokračujícím strategickém rozvoji MINI v rámci projektu BMW Group NUMBER ONE > NEXT. Dnešní krok následuje po „smlouvě o smlouvě budoucí“, kterou společnost Great Wall Motor podepsala 23. února 2018. Jedná se o další významný krok směrem k elektrifikované budoucnosti značky MINI, který automobilka učinila společně s – na příští rok naplánovaným –zahájením výroby prvního akumulátory napájeného elektromobilu MINI v hlavním výrobním závodě značky v Oxfordu.

MINI Electric Concept

Dnešní podpis představuje novou úroveň spolupráce mezi Čínou a Německem,“ řekl při podpisu smlouvy Harald Krüger, předseda představenstva společnosti BMW AG. „Toto strategické partnerství je zřetelným přínosem jak pro BMW Group, tak pro Great Wall Motor, a umožňuje nám podílet na se čínských ambiciózních plánech při zavádění ekologických automobilů a snižování emisí v sektoru osobní mobility,“ uvedl Krüger.

BMW Group také rozšíří svůj velmi úspěšný čínský společný podnik BMW Brilliance Automotive (BBA) s partnerem Brilliance. V posledních letech se podnik BBA základním kamenem úspěchu značky BMW na největším trhu. V roce 2017 bylo zákazníkům v Číně dodáno přibližně 560 tisíc automobilů značky BMW, což je více než na dvou největších trzích – v USA a Německu – dohromady. Dvě třetiny všech vozidel BMW prodaných v loňském roce v Číně byly vyrobeny ve společném podniku BBA. V roce 2017 byla Čína s 35 tisíci prodanými kusy čtvrtým největším odbytištěm značky MINI. To podtrhuje další globální potenciál značky, který bude nyní významně podporován prostřednictvím společného podniku s Great Wall Motor.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze