BMW CE 02. Robustní zábava

BMW CE 02. Robustní zábava
Fotografie: BMW
  • BMW Motorrad zaměstnává skvělé a nápadité designéry
  • V Mnichově představí další atraktivní koncept elektrické motorky
  • Naděje na sériovou výrobu je v tomto případě větší než malá

BMW v poslední době uvádí jeden skvělý motocyklový koncept za druhým, jako například odvázaný Vision DC Roadster. A ještě lépe – některé z nich se daří uvádět do sériové výroby, třeba technopunkový skútr BMW CE 04. Kromě velmi silného stylu a pramalého ohledu na konvence je pro ně společným nezvyklé propojení futuristického vzhledu a praktické použitelnosti. A také některých typických konstrukčních prvků, například letmo uloženého zadního kola, diskových kol, rámu z masivních trubek a přiznaných spojů.

Ve stejném stylu se zrodil nový koncept pro nadcházející autosalon IAA v Mnichově. Ultramoderní crossover (je to spíš skútr, nebo motocykl?) se zaměřil na touhy a potřeby mladých lidí od 16 let, kteří ho také s řidičákem A1 mohou sedlat. Sestává se z robustních trubek a velkých ploch, které je možné snadno odlišit samolepkami či jiných způsobem. Odolně působící stroj se zároveň nelekne ani nějakého toho šrámu, k němuž přijde při městské zábavě jedna dvě. Kontrast černých a stříbřitých ploch působí nejen esteticky, ale zároveň odlišuje baterii od pohonu. Ten se spolehl na sekundární řemen (další tradiční prvek BMW) a motor uložený ve jménu lepších jízdních vlastností v rámu.

Tlusté pneumatiky jako na fun biku, obuté na 15" kolech, dodávají stabilitu a zároveň pochytají vibrace od malých nerovností. O zábavu je tedy postaráno, zejména když 120kg motocykl dokáže pelášit až 90 km/h a s baterií nezveřejněné kapacity ujede až 90 km. Nechybějí pořádné kotoučové brzdy a jako atraktivní specialitka i závěs na skateboard, který je podle představ tvůrců potřeba mít v 16 letech stále s sebou. O případné výrobě zatím BMW nic neprozradilo, ovšem vzhledem k raketově rostoucím prodejům elektrických motorek to není vůbec vyloučeno. Hlavně ve světle šťastného osudu konceptu CE 04. Nám by se něco takového na městských ulicích líbilo moc.

Takto funkční a zároveň působivé prolamovaní konvencí z automobilového designu neznáme
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze