Autopilot Tesly Model S havaroval při rychlosti 105 km/h. Posádce se nic nestalo

12
Autopilot Tesly Model S havaroval při rychlosti 105 km/h. Posádce se nic nestalo
  • Tesla Model S v době nehody jela na Autopilota, potvrdil i řidič vozidla
  • Situace ukazuje, že i systém může kdykoli udělat chybu
  • Tesla Model S patří po bezpečnostní stránce k dobře hodnoceným automobilům

Všechny modely od americké automobilky Tesla mohou využívat Autopilota, tedy systém, kdy auto po rychlostních komunikacích či dálnicích zvládne jet zcela samo. Dříve jste nemuseli ani držet volant. Až po tlaku nejenom ze strany médií Tesla ustoupila a nyní i v Tesle musíte volant držet.

Jak je vidět i na příkladu nehody, která se stala v USA, Autopilot není všemocný. Jistý majitel Tesly Model S jel s aktivovaným Autopilotem, který však v rychlosti okolo 105 km/h narazil do hasičského auta. Jenom zázrakem se nikomu nic nestalo.

Jak můžete vidět, přední část Tesly je celá rozbitá. Majitel měl štěstí, že Tesla je dlouhodobě dobře hodnocená s ohledem na bezpečnost a případné nehody. To, že Tesla jela na Autopilota, potvrdil sám řidič, který tuto informaci sdělil hasičské posádce.

Tato situace poukazuje na dvě věci. První je fakt, že Tesla je dobře postavené auto, které i při takové rychlosti dokáže posádku ochránit, aniž by se někomu něco stalo. Druhou věcí je to, že ačkoli Autopilot může fungovat opravdu dobře, někdy může udělat chybu. Ta by v horším případě mohla někoho stát i nějaké to zranění.

Technické parametry Tesla Model S (2012) P90D

Konstrukcesedan, 4 970 × 2 187 × ? mm, 2 107 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon568 kW, 762 koní, točivý moment: 966 Nm
Baterie90 kWh
Nabíjeníkonektory: Supercharger, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 508 km
Cena od2 880 000 Kč

Zdroj: electrek.co

Diskuze ke článku
Petr
Prej bezpečná :), se budou majitelé divit. Až blafnou baterky, ani hasiči nebudou vědět, co s tím.
vodic
Možná jela těsně před srážkou 105, ale rozhodně někdo začal brzdit. Buď sám autopilot nebo "řidič". Ve 105 by se ta Tesla nacpala pod hasiče komplet celá a ne jen špička.
dayu
jo autopilot spolehlivejsi nez clovek mozna ale ne ne ve vysokych rychlostech prozatim,mozna i duvod proc se snizuje max.dovolena rychlost aby autopilot a elektromobil byl k necemu
ing. Králík
"Majitel měl štěstí, že Tesla je dlouhodobě dobře hodnocená s ohledem na bezpečnost a případné nehody." - Snad ho zachránilo štěstí a bezpečnostní prvky vozu, ale že by ho zachránilo "hodnocení"?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze