Autonomní řízení Tesly nadržovalo Muskovi a VIP testerům

4
Autonomní řízení Tesly nadržovalo Muskovi a VIP testerům
Fotografie: Tesla
  • Vývoj autonomního řízení Tesla FSD stále není hotov
  • Insideři z automobilky odhalili, že FSD nebylo pro každého stejné
  • Vývojové verze pro VIP testery dostávaly nečekané bonusy

Magazín Business Insider (BI) si povšiml, že zkušenosti řadových teslistů s vývojovými verzemi samočinného řízení FSD se mnohdy výrazně lišily od chvály, znějící jak osobně od Elona Muska na sociálních sítích, tak od některých populárních testerů ve videích. A že se zkušenosti uživatelů často liší podle geografické polohy. Původní domněnka zněla, že čím blíže západnímu pobřeží Spojených států, tedy sídlu Tesly a trasám nejvíce zkušebních jezdců, tím lépe. Jenže se ukázalo, že problém je mnohem hlubší.

BI totiž vyzpovídal více než tucet současných i bývalých zaměstnanců Tesly a zjistil, že vývojové týmy dostávaly pokyny optimalizovat neuronové sítě speciálně pro Elona Muska a skupinu nejsledovanějších videotesterů, označených zkratkou VIP. Konkrétně se dostávalo zvláštní pozornosti podkladům z Muskových Tesel a také záznamům od protekčních youtuberů byla věnována mimořádná péče. Takzvaní anotátoři, tedy lidé, analyzující klipy z kamer testovacích aut, dostali za úkol věnovat zvláštní pozornost především místům, kde se nejčastěji pohybuje šéf Tesly. Tedy okolí sídla firmy, SpaceX, Twitteru a Muskova dřívějšího bydliště. Podobné to bylo na obvyklých trasách VIP influencerů za volanty Tesel.

Díky tomu fungovalo FSD na dotyčných trasách lépe a plynuleji, než na ostatních místech a Musk spolu se skupinou VIP tedy má s používáním budoucího autonomního řízení lepší zkušenosti, než ostatní teslisté. Až potud je to vlastně v pořádku, problémem se to stává v okamžiku, kdy Elon v desítkách veřejných komentářů píše, jak dobře FSD funguje, a odkazuje právě na videa zmíněných VIP testerů. To už totiž zavání klamavou reklamou.

Diskuze ke článku
Michal Faraday
Michal Faraday
Jinak řečeno trénovali na datech kde měli nejvíce zpětné vazby. Jak šokující.
Dini Dini
Dini Dini
:-))) koho tohle překvapuje? Je to ukázka toho, jak Tesla uvažuje, co jí přijde fér a co za hranou. A podle toho vypadá i přístup k celému autu. Tohle už není "Fake it until you make it"
Marek M.
Marek M.
Opravdu "překvapivé" a "šokující" :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze