Autonomní drony budou brzy převážet lidské orgány

Autonomní drony budou brzy převážet lidské orgány
  • Drony by měly převézt stovky orgánů denně
  • Mohlo by dojít i k transportu pacientů

Od doručování balíčků po focení krajiny, drony v dnešním světě získávají větší a větší uplatnění. Blíží se však doba, kdy dron bude moct zachránit lidský život. Firma EHang, která jako první uvedla autonomního drona schopného transportovat člověka, se nyní dohodla na spolupráci s farmaceutickým průmyslem na používání dronů pro převoz orgánů v naléhavých případech.

Farmaceutická společnost Lung Biotechnology PBC, která také provádí transplantaci plic, chce získat až 1 000 autonomních dronů pro jejich nový systém přepravy orgánů MOTH (Manufactured Organ Transport Helicopter). Spolupráce mezi oběma firmami se plánuje na 15 let, kdy se budou zlepšovat předprogramované letecké plány tras do nemocnic nebo nabíjecí plošiny strategicky rozmístěné tak, aby měly drony pořád dost energie na to bezpečně dopravit orgán na správné místo. „Předpokládáme doručení stovek orgánů denně, což znamená, že systém MOTH nepomůže jen zachránit desítky tisíc životů, ale také ušetříme několik milionů litrů leteckého paliva ročně,“ řekl Martine Rothblatt, ředitel Lung Biotechnology.

EHang EH 184

Datum, kdy první dron vzlétne do práce, zatím není známo. Jestli se však služba osvědčí, je reálné, že za pár let vás například při infarktu do nemocnice doslova odnese autonomní dron, což bude několikanásobně rychlejší než v případě klasické sanitky. Ano, naše budoucnost je světlá a vypadá to, že i plná dronů.

Zdroj: mashable.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze