Airspeeder se chce stát Formulí 1 budoucnosti

Airspeeder se chce stát Formulí 1 budoucnosti
  • Jedná se o projekt pilotovaných dronů
  • Ty by se mezi sebou měly utkávat v jednotlivých závodech
  • Za vším stojí společnost Alauda, která již pracuje na realizaci závodů, které chce odstartovat v příštím roce

Formule 1 či Moto GP patří mezi ty vůbec nejnavštěvovanější a nejoblíbenější závody ve světě motorsportu. Ovšem v poslední době začínají pozornost diváků stále více přitahovat také závody dronů. Airspeeder chce tyto sporty propojit a nabídnout divákům podívanou, která tu ještě nebyla.

Airspeeder Mk4

Jak se dozvídáme na stránkách projektu, již v příštím roce bychom se mohli stát svědky závodů deseti pilotovaných dronů, které dokáží vyvinout rychlost až 200 kilometrů v hodině. Celkem by se měly odjet, tedy lépe řečeno odletět, tři závody na třech různých místech světa. Postupem času by se Airspeeder chtěl stát jakousi leteckou verzí Formule 1 se vším všudy.

S myšlenkou těchto závodů přišla australská společnost Alauda, která má momentálně k dispozici dva prototypy pilotovaných dronů. Celý tým vede Matt Pearson, spoluzakladatel společnosti, který je navíc i jediným investorem.

Airspeeder Mk2 a Mk4

Společnost nyní pracuje na Airspeederu Mk4, který již bude poskytovat prostor pro pilota a také pro 500kilowattovou baterii. Dron by měl dosahovat délky až 4 metrů a bez pilota by měl vážit pouhých 230 kilogramů.

Kromě samotných závodních strojů pracuje společnost Alauda i na pravidlech závodů, například na regulích pro stroje. Ty budou následovně zakomponovány do jejich řídicích jednotek a stroje se jimi budou striktně řídit.

V současné době lze jen těžko odhadnout, jak daleko společnost s vývojem závodních dronů je, a zda se jí skutečně podaří již v příštím roce celou show odstartovat. Všichni milovníci adrenalinu by však byli rádi, protože představa velkých dronů řítících se obrovskou rychlostí do jednotlivých zatáček je poměrně vzrušující.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze