Automobilky Porsche a BMW mají 450kW nabíječku. 100km dojezd zajistí za 3 minuty

Automobilky Porsche a BMW mají 450kW nabíječku. 100km dojezd zajistí za 3 minuty
  • Jedná se zatím pouze o prototyp
  • Na vývoji se podílely také firmy Siemens, Allego a Phoenix Contact E-Mobility
  • Nabíječka v Bavorsku u dálnice A8 je volně přístupná veřejnosti

Výzkumná skupina založená automobilkami Porsche a BMW čítající také firmy Siemens, Allego a Phoenix Contact E-Mobility představila nový prototyp nabíjecí stanice o výkonu 450 kW. To je zhruba trojnásobek toho, co zvládá aktuální generace nabíječek Supercharger od Tesly. Výsledek projektu FastCharge by měl v praxi zajistit dojezd 100 kilometrů za pouhé 3 minuty. Pro ještě lepší ilustraci se uvádí, že baterie modelu BMW i3 by nabíječka zvládla nabít z 10 na 80 procent během 15 minut.

Porsche a BMW 450kW nabíječka

Veřejně dostupná nabíječka stojí u bavorského městečka Jettingen-Scheppach u dálnice A8 spojující Mnichov se Stuttgartem. V současnosti dostupné sériové elektromobily ale nedokážou její výkon naplno využít. Nabíjení jim tak potrvá déle. Elektromobil, který zvládal nabíjení v plném tempu, muselo Porsche vybavit dodatečným chlazením baterií, které se při takto rychlém nabíjení silně zahřívají. Konsorcium prezentovalo svůj prototyp nabíječky na elektromobilu Porsche Taycan, který však stále není v sériové výrobě.

Porsche a BMW 450kW nabíječka

Všechny komerčně dostupné elektromobily evropských výrobců dokáží přijímat energii v rozpětí od 100 do 150 kW. Supercharger od Tesly dokáže v současné době poskytnout výkon 145 kW. Tesla však již v minulosti již několikrát navýšila výkon svých dobíjecích stanic a je evidentní, že v tom bude i nadále pokračovat. V příštím roce má podle oficiálních materiálů dojít k navýšení výkonu Superchargerů na 250 kW.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze