Audi kompenzuje emise z provozu elektromobilu originálním způsobem

2
Audi kompenzuje emise z provozu elektromobilu originálním způsobem
Fotografie: Audi
  • Inovativní filtr Urban Purifier čistí ovzduší kolem auta
  • Audi předpokládá, že bude podobný prvek vyžadovat legislativa

Audi ve spolupráci s dodavatelem fitrů Mann+Hummel už dva roky testuje speciální pomůcku aktivně zlepšující ovzduší v bezprostředním okolí elektromobilu. Myšlenka není nová; už v minulosti některé automobilky experimentovaly s technologiemi zbavujícími vzduch škodlivých emisí, avšak na chemickém principu. Audi na to šlo čistě mechanicky a vyvinulo jemný filtr, který bude případně možné levně zastavět do náběru chladicího vzduchu jakéhokoliv elektromobilu a aktivně či pasivně jej zbavovat emisí jemného prachu. Ačkoliv je čtyřletý pilotní program teprve v půlce, už nyní projekt prokázal svou funkčnost a životaschopnost.

Během více než 50 000 testovacích kilometrů se prokázalo, že filtr spolehlivě vyfiltruje přinejmenším stejné množství mikročástic, jaké vyprodukuje automobil kvůli otěru brzdových destiček, pneumatik a povrchu vozovky. V silně znečištěných lokalitách pak takový filtr zachytí polétavý prach až za tři automobily. Filtrace probíhá jak pasivně za jízdy, tak případně i aktivně během dobíjení, kdy vzduch přes filtr žene ventilátor, který je už dnes součástí každého chladicího systému. Součástí je i indikace, zda je systém aktivní a kolik částic již odfiltroval. Celý životní cyklus filtračního systému vyprodukuje 14,9 kg CO2 a je z 60 % z recyklátu. Samotná filtrační vložka pak obsahuje 15 % recyklované hmoty.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
To je skvelej napad nacpat to elektromobilu. Uz pani inzenyri z Audi spocitali o kolik to snizi vlivem odporu vzduchu dojezd?

Proc to nedavaji do spalovaku? Ty maji zatracene vice co splacet zivotnimu prostredi!
Alex Ander
Alex Ander
Jinymi slovy, EVcka budou resit problem naftaku bez filtru :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze