Audi bude vyrábět elektřinu z rozbitých silnic

  • Nově vyvíjené tlumiče rekuperují při tlumení
  • Tlumiče pracují na rotačním principu

Jak nadáváme na naše rozbité silnice, tak za ně možná jednou budeme vděční. Audi má pocit, že rekuperace čili zpětné získávání energie bude hrát v mobilitě budoucnosti stále významnější roli, a proto vymyslelo další vychytávku, která nám dokazuje, že Audi má asi opravdu náskok díky technice. Nový prototyp tlumiče s označením „eROT“ nahrazuje klasické hydraulické tlumiče novými rotačními. To má za následek nejen lepší komfort, ale hlavně dobíjení při každé nerovnosti na silnici.

Možná se dočkáme doby, kdy se místo k rychlonabíječkám vydáme na české okresní silnice. Princip systému eROT je jednoduchý: „Každý výmol, každá nerovnost, každá zatáčka je zdrojem pohybové energie, která je pohlcována současnými tlumiči a přeměňována na ztrátové teplo,“ říká Dr. Ing. Stefan Knirsch, člen představenstva společnosti Audi AG zodpovědný za technický vývoj. „Tuto energii se nyní chystáme využívat pomocí nového systému elektromechanických tlumičů, který je součástí palubní elektrické sítě s napětím 48 V. Navíc tím společně s našimi zákazníky získáváme zcela nové možnosti pro regulaci podvozku,“ dodává Knirsch.

Audi suspension

Jestli rekuperace vůbec bude mít nějaký smysl, se již nemůžeme dočkat. Třeba se karta obrátí a Němci nám budou naše rozbité silničky místo posměchu závidět.

Zdroj: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze