Američanům se líbí Toyota RAV4 plug-in hybrid. Vyhrála anketu nejlepší SUV

Američanům se líbí Toyota RAV4 plug-in hybrid. Vyhrála anketu nejlepší SUV
Fotografie: Toyota
  • Anketu pořádala organizace Consumer Reports
  • Vůz zaujal nízkými provozními náklady, bohatou výbavou a nízkým počtem emisí
  • Mezi soupeři byly všechny modely kategorie SUV nabízených na trhu v USA

Toyota začátkem tohoto týdne prozradila, že její středně velké SUV s označením RAV4 ve verzi plug-in hybrid se umístilo na prvním místě mezi vozidly této kategorie. Stalo se tak v žebříčku americké prestižní organizace Consumer Reports. Vůz získal celkové hodnocení čítající 89 bodů. Toto skóre se skládá z výsledků několika hodnotících měřítek, z nichž nejdůležitější je odborný silniční test Consumer Reports, a dále z průzkumů spolehlivosti, bezpečnosti, spotřeby paliva a spokojenosti zákazníků. Do analýzy byly zahrnuty všechny SUV modely, které se nabízejí na americkém trhu. Kategorie vozidel SUV je přitom v USA stále více populární. Pro zákazníky je výhodou vyšší pozici za volantem, dostupný pohon všech kol a prostorný interiér vhodný pro rodiny.

Podle Consumer Reports je Toyota RAV4 plug-in hybrid rychlá a tichá, má pohodlný a prostorný interiér a podle poroty dokonce jezdí lépe, než stejný model s jinými pohonnými jednotkami. Tato verze nabízí kombinovaný výkon 306 koní, který generuje plně hybridní systém s benzinovým motorem o objemu 2,5 l. Součástí techniky je 18,1kWh baterie a výkonnější elektromotor. Vůz může ujet v čistě elektrickém režimu až 75 km. Ve výsledcích silničních testů odborníci například zdůrazňují, že díky vysokému výkonu má RAV4 PHEV velmi dobrou dynamiku (zrychlení z 0 na 100 km zvládá za šest sekund). Elektrický pohon poskytuje dostatečnou podporu, takže benzínový motor musí při velkém zatížení pracovat jen zřídka, což má pozitivní vliv na hladinu hluku. Vůz je standardně vybaven pohonem všech kol a díky upravenému odpružení nabízí lepší jízdní komfort.

I přes větší baterii se prostornost interiéru a zavazadlového prostoru nijak neliší od standardního hybridního modelu RAV4. Největší předností vozu je nízká průměrná spotřeba. Ta se v kombinovaném cyklu pohybuje okolo 1,0 l na 100 km a emise CO2 činí 22 g/km. Organizace Consumer Reports udělila modelu titul Green Choice, kterým odborníci oceňují 20 % vozidel s nejnižšími emisemi a škodlivými látkami. Přitom ocenění ze strany Consumer Reports je pro Toyotu velmi přínosné. Tato organizace je nejdůležitějším zdrojem informací o kvalitě výrobků nabízených na americkém trhu. Organizace byla založena již v roce 1936, je zcela nezávislá, nevyužívá služeb žádných institucí ani sponzorů a výrobky k testování nakupuje z vlastních prostředků z členských příspěvků.

Technické parametry Toyota RAV4 Plug-in Hybrid PHEV 4×4

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 600 × 1 855 × 1 685 mm, 1 910 kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: 4×4
Výkon225 (185 + 174) kW, 306 (227) koní
Baterie18,1 kWh
Nabíjenípalubní: 6,6 kW, konektory: Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 1 l / 100 km
Cena od1 094 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze